Mer åt musiker

Tidal utmanar Spotify

Efter att ha köpt Wimp och Tidal har Jay Z nu nylanserat den senare av tjänsterna tillsammans med en rad stora artister.

Publicerad Uppdaterad

Kriget om kunderna för strömmad musik har många olika inslag. Svensk-norska Aspiro har varit med i matchen på två fronter. Dels genom Wimp, som startades 2010 och dels genom Tidal som tillkom under förra året. Som ni säkert hört ägs Aspiro och dess två streamingtjänster numera av Project Panther Bidco Ltd, som i sin tur ägs av S. Carter Enterprises LLC, där namnet syftar till bossen Shawn Corey Carter eller Jay Z som han är mer känd som i folkmun.

Efter att ha köpt Aspiro för 484 miljoner kronor har Jay Z uppenbarligen inte låtit det hela vila ens en liten stund, då han tillsammans med en rad större artister som delägare, bland annat Beyonce, Rihanna, Daft Punk och Usher, nylanserat tjänsten Tidal som utmanare till bland annat Spotify, Beats Music, Deezer och Google Play Music.

Likt tidigare Wimp och Tidal finns det abonnemang för såväl standardkvalitet på musiken som ett lossless-abonnemang för audiofiler. De två lägena kommer att kosta 99 respektive 199 kronor per månad. Som lite tyngd till tjänsten kommer bland annat Taylor Swifts musikkatalog, som tidigare togs bort från Spotify, att finnas på Tidal. Enligt ännu obekräftade rykten kommer samtliga ägare av Tidal att enbart släppa sin nya musik till tjänsten och lämna Spotify helt (hur det blir med befintlig musik återstår att se). Utöver ägarnas musik kommer även artister som Madonna och Kanye West att gå över exklusivt till Tidal.

Moroten från artisthåll är att artister, skivbolag, producenter med flera kommer att få uppåt tre gånger så mycket pengar från Tidal som de idag får från Spotify. Just artistersättningen har varit en het fråga ända sedan Swift plockade bort sin musik från Spotify, även om obekräftade uppgifter hävdar att enbart 21 procent av intäkterna går till Spotify själva och 65 procent (fördelat 46, 10 och 7 procent på skivbolag, låtskrivare och artist) går till de som har med musiken att göra.

I dagsläget har Tidal efter en sammanslagning med Wimp strax över en halv miljon betalande användare, i jämförelse med Spotifys 15 miljoner. Hur nylanseringen och de eventuella exklusivitetsavtalen kommer att påverka de siffrorna återstår att se helt enkelt, men sett till listmusik har Jay Z fått med sig ett rätt bra stall till att börja med.

Artister som är bekräftade som delägare i Tidal
Jay Z
Alicia Keys
Beyoncé
Calvin Harris
Chris Martin
Daft Punk
Jack White
Deadmau5
Nicki Minaj
Rihanna
Usher
Win Butler
Régine Chassagne (Arcade Fire)

Som en avslutande notis meddelar Sonos att de har fullt stöd för nya Tidal till sina högtalare. Kanske till stor del för att de hade fullt stöd för Aspiros tjänster redan innan, men ändå.