Radera före mars

Tiktok förbjuds i Finlands riksdag

Ny riskbedömning gör att man inför ett förbud mot att använda videotjänsten på riksdagens enheter.

Publicerad Uppdaterad

Nu sällar sig Finlands riksdag till de myndigheter och även länder som har förbjudit videotjänsten Tiktok. Det skriver publikationen Hufvudstadsbladet. Det är riksdagens dataförvaltning som som har omprövat säkerheten hos tjänsten vilket har lett till att man nu förbjuder användandet.

"Tidigare var rekommendationen att Tiktok överhuvudtaget inte skulle användas på riksdagens enheter. Men det var en rekommendation”, säger Ari Apilo, chef för riksdagens dataförvaltning. 

De användare som har appen installerad måste radera den före 1 mars, och från början av mars blir det inte längre möjligt att installera appen på riksdagens enheter. 

Även den finska skyddspolisen Skypo har varnat för appen då man anser att den samlar exceptionellt mycket information om sina användare och de betonar att det är möjligt att denna information kan hamna hos kinesiska underrättelsemyndigheter. 

Tiktok och dess ägarbolag Bytedance har försökt övertyga kritiker om att de inte är styrda av den kinesiska regeringen. Bytedance är baserade i Peking, men har huvudkontor registrerat på Caymanöarna, vilket är vanligt för kinesiska techbolag. Tiktok har huvudkontor i Singapore och i Los Angeles.

Medier som Forbes, nyhetsbyrån AP och Financial Times betraktar Bytedance som kinesiska. Varje kinesiskt företag måste enligt kinesisk lag bistå underrättelsemyndigheterna i landet.

När Tiktok under våren 2023 granskades i den amerikanska kongressen upprepade bolagets representant gång på gång att Kina varken äger eller kontrollerar Bytedance. Bolaget är privatägt, till större delen av internationella investerare, men  Human Rights Watch poängterar att bolagets ansvariga baserade i Kina kan råka illa ut och straffas de inte följer den linje kommunistpartiet pekar ut. Detta har drabbat till exempel teknikfokuserade investeringsbanken China Renaissance vars vd plötsligt försvann. En vecka senare meddelade banken att företagsledaren samarbetade i en utredning.

"Under Xi Jinping har ett oproportionerligt stort antal affärsmän försvunnit. Det har förmörkat horisonten för ambitiösa unga människor inom tekniksektorn", säger Willy Lam, senior fellow på Jamestown Foundation till Financial Times.