Kärnhus

Tio kärnor i nästa Snapdragon

Qualcomm petar in fler processorkärnor i sina kommande chip.

Publicerad Uppdaterad

Sedan tidigare har vi kunnat läsa om Qualcomms kommande toppmodeller Snapdragon 815 och 820. Men nu ryktas en mellanmodell mellan dessa två vara på gång, Snapdragon 818. Prestandan ska givetvis ligga i det övre skiktet, precis som alla chip i 800-serien, men det som gör 818 speciellt är att Qualcomm sägs peta in tio processorkärnor i chippet. Snapdragon 815 och 820 kör på åtta kärnor enligt ARM:s big.Little-teknik med fyra snabbare och fyra långsammare processornkärnor som jobbar i tandem. Med deca-core, som det kallas, återfinns fyra långsamma processorer (ARM Cortex A53 på 1,2 Gigahertz) för lågintensivt arbete, två mellanstarka processorkärnor (ARM Cortex A53 på 1,6 gigahertz) och fyra snabba för högintensiva uppgifter (ARM Cortex A57 på 2 gigahertz).


Även om Qualcomm inte utannonserat chippet officiellt är de knappast först med det. Mediateks nyligen presenterade Helio X20 kör även den på deca-core och tekniken ska främst användas för att ge en mer effektiv batterikonsumtion. Tillverkningstekniken som används ska dock vara av den lite äldre 20 nanometerstekniken, vilket inte är fullt så energieffektivt som den lite modernare 16 nanometerstekniken.

Ryktet säger även att Snapdragon 818 har stöd för LPDDR4-minnen och LTE Cat10 och att grafikprocessorn Adreno 532 sitter i maskineriet.