Utvandrare

Tizen på väg mot USA

Med en ny mobil ser det ut som om Samsung vill ta sitt Tizen-system till staterna.

Publicerad Uppdaterad

Tizen har varit en enormt segdragen process som vi skrivit om i flera års tid nu. Tidigare i år fick Samsung äntligen ut operativsystemet i en första telefon, men då rörde det sig om budgethårdvara och utvecklingsländer. Sedan tidigare kör Samsung även Tizen i sina smarta klockor och även i sina nyare TV-apparater, men just mobiler och plattor har det varit långsamt med.

Nu verkar det däremot som om Samsung vill ta Tizen till västvärlden, med USA som första stopp. Hos amerikanska myndigheten FCC har det nämligen dykt upp en Samsung SM-Z300, Eller Z3 i kortversion som vi rapporterat om tidigare.

När luren kan tänkas dyka upp i landet bortom pölen återstår att se, men FCC brukar vara ett sista stopp innan prylar med kommunikationsutrustning tar sig vidare ut i butikerna.

Z3 kör på rätt modesta specifikationer, med en fyrkärnig processor på 1,5 gigahertz och 1,5 gigabyte arbetsminne som grund. Åtta gigabyte lagring sitter under en fem tum stor Super Amoled-skärm med 720p-upplösning och ett 2600 milliamperetimmar kraftigt batteri driver det hela. I kameraväg kan du vänta dig åtta respektive fem megapixel för baksides- och främre kamera.

Om Samsung nu börjar peta ut sitt eget mobila operativsystem utanför utvecklingsländer kan det tyda på att även vi i Europa kan få se det snart. Samtidigt kan det även innebära att Samsung känner sig redo att börja satsa lite mer seriöst på systemet som en konkurrent till Android, Windows och Ios.