Värmeutveckling vid laddning

Trådlös laddning med eller utan fläkt? Vi har jämfört

Trådlösa laddare har ibland fläkt för att kyla telefonen vid laddning, men funkar det? Vi har testat.

Publicerad Uppdaterad

Trådlös laddning blir allt vanligare i nya toppmodeller, och många tycker det är bekvämt att bara lägga mobilen på en platta när man ska ladda den. Men jämfört med laddning över sladd är energiförlusterna större, och dessa förluster märks i form av värmeutveckling.

Värmeutveckling kan vara ett problem, för mobilens batteri mår inte bra av att vara för varmt. Särskilt om man laddar dem vid temperaturer över 40 grader åldras batteriet och tappar i kapacitet betydligt snabbare än om det laddas i normal rumstemperatur.

Därför säljs en del trådlösa laddare med inbyggd fläkt, som ska hjälpa till att kyla ner mobilen under laddning. Men funkar det, eller viftar man bara runt lite luft för syns skull? Vi beslöt oss för att testa.

Laddarna och telefonerna

Vi har jämfört laddarna Mophie Wireless Charging Base utan fläkt, och Baseus Whirlwind Desktop Wireless Charger med fläkt. Bägge är utformade som runda puckar med gummerad laddyta för att telefonerna inte ska glida av. Mophie-laddaren är förstås mindre och smidigare men också något dyrare för drygt 500 kronor, mot 350 kronor från Baseus laddare.

Vi har testat med två olika Androidmobiler, Samsung Galaxy S9 och Sony Xperia XZ3. Testserierna är begränsade och ger mer en indikation än något strikt vetenskapligt resultat. Vi hade gärna haft med en Iphone också, men tyvärr erbjuder Apple inte något sätt att kontinuerligt avläsa mobiltelefonens batteris temperatur, vilket Android gör.

Vi har jämfört att telefonerna laddat i ungefär samma hastighet så att eventuella skillnader inte beror på att laddarna ligger i olika snabbladdningslägen. Baseus Whirlwind Desktop Wireless Charger har dock högre maximal laddningseffekt, och det kan inte uteslutas att en del av laddningen skett med denna högre effekt.

Resultatet

Det första som är tydligt vid testet är att temperaturen vid laddning kan variera rätt mycket från tillfälle till tillfälle, med samma modell. Förmodligen spelar omgivningens temperatur och om telefonen utför någon annan uppgift som att uppdatera appar i bakgrunden roll. Skillnaden mellan de två modellerna märks också.

Trots det varierande resultatet märker vi ändå att fläkten faktiskt gör skillnad. För Samsung Galaxy S9 kommer vi till exempel upp i en maxtemperatur på 39 grader vid ett tillfälle under laddning med den fläktlösa laddaren. Den typiska temperaturen under längre tid varierar mellan 34 och 36 grader vid olika tillfällen. När vi laddar med den fläktförsedda Baseus-laddaren är den maximala temperaturen 36 grader, och även normaltemperaturen under laddning ligger 2-3 grader lägre vid laddning med den fläktförsedda trådlösa laddaren. Ingen dramatisk skillnad, men ändå tydlig.

För Sonymobilen blir skillnaden större. Som mest mäter vi en temperatur på 40,7 grader och vid ett laddtillfälle ligger temperaturen över 40 grader under två timmar. Med den fläktförsedda laddaren ligger toppnoteringen på 35,5 grader, och under större delen av laddningarna ligger temperaturen på 34 grader eller lägre.

Skillnaden mellan de två mobilerna beror troligen på hur de avleder sin värme. Sonymobilens värmeavledning mynnar ut någonstans där telefonen kyls relativt mycket av fläkten, medan Galaxy S9 har en värmeavledning som tar vägar där fläkten inte kommer åt. Vårt intryck är att Samsung i stor utsträckning använder den smala metallramen mellan glasen för värmeavledning, och bara en liten del av den är exponerad för fläkten.

Eftersom fläkten i bägge fallen sänker laddtemperaturen från en nivå som anses ligga nära eller över vad som anses vara nyttigt för batteriet, till en tydligt lägre nivå är det lätt att dra slutsatsen att det är en bra idé att ha fläkt i den trådlösa laddaren, men fläkten kommer med ett pris.

Buller

Mophie Wireless Charging Base är förstås helt tyst under laddning, medan Baseus Whirlwind Desktop Wireless Charger väsnas desto mer. Vi mäter 50 decibel strax intill laddaren och 40 decibel i samma rum. Det är ungefär som en relativt högljudd fläkt till en laptop, och definitivt för hög ljudvolym för att jag skulle vilja ladda mobilen i sovrummet med laddaren. Eller ens arbeta bredvid den under pågående laddning för den delen. Laddningen pågår i flera timmar. I de flesta fall stängs laddaren av och fläkten tystnar när telefonen laddat klart, men det händer att den fortsätter att surra trots att telefonens laddning står på 100 procent.

Slutsats

Ska man ladda trådlöst är värmeutvecklingen definitivt ett potentiellt problem. Vår testperiod föll utanför den rekordhöga sommarvärmen, då vi kan föreställa oss att batteriets temperaturer vid laddning hade kunnat bli ännu högre. Fläkt i laddaren gör tydlig skillnad, även om effekten varierar från mobilmodell till mobilmodell. Samtidigt medför fläkten ett bullerproblem som gör det tveksamt om man vill vara i samma rum samtidigt som laddningen pågår. Valet är inte självklart.

Laddarna

Mophie Wireless Charging Base

Typ: trådlös laddare utan inbyggd fläkt
Högsta effekt: 7,5 Watt
Mått: 97.0 x 97.0 x 11.5 mm
Vikt: 124 g
Pris: 500 kr

Baseus Whirlwind Desktop Wireless Charger

Typ: trådlös laddare med inbyggd fläkt
Högsta effekt: 10 Watt
Mått: 107.0 x 107.0 x 15 mm
Vikt: 128 g
Pris: 350 kr