https://www.mobil.se/nyheter/tre-lanserar-4g
505520
Nyheter
70 kommuner innan sommaren

Tre lanserar 4G

Nu har Tre börjat sälja abonnemang samt modem och routers som ger tillgång till operatörens nystartade 4G-nät.

Tre har testkört sitt 4G-nät under längre tid och låtit ett fåtal utvalda kunder få tillgång till det. Från och med idag öppnar man nätet för kommersiell drift och alla som vill kan nu teckna ett 4G-abonnemang hos operatören. Tre blir alltså sist ut med att erbjuda 4G av de stora operatörerna. Enligt Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre, handlar det om att man väntat in rätt tidpunkt.

- Nu börjar det bli dags. Till hösten kommer det intressanta 4G-mobiler.

Det man nu erbjuder är ett 4G-abonnemang för mobilt bredband. Månadskostnad är 349 kronor och bindningstiden är 24 månader.

Till skillnad från de övriga opperatörerna uppger Tre att den maximala hastigheten man i praktiken kan komma upp i är 64 megabit per sekund, övriga operatörer anger den praktiska maxhastigheten till 80 megabit per sekund. Enligt Hörnfeldt beror skillnaden på att man använder en lite annorlunda teknik i sitt 4G-nät och att det i sin tur har gett ett ett lägre resultat när man räknar fram den praktiska maxhastigheten enligt den formel som operatörerna gemensamt har kommit fram till.

- I praktiken kommer det inte att bli någon skillnad, säger Hörnfeldt.

I abonnemanget ingår en datamängd på 80 gigabyte, när den förbrukats sänks hastigheten till 200 kilobit per sekund.

Någon 4G-mobil finns ännu inte i Tres utbud, tillsammans med abonnemanget kan man välja mellan en router, ett usb-modem eller en kombination av båda.

Innan sommaren uppger operatören att man ska kunna surfa i 4G-hastighet i 70 kommuner (se kartan ovan).