Oron kring spionage leder till tuffa åtgärder

Trump förklarar nationellt it-nödläge – Huawei kan bannlysas

Med en amerikansk bannlysning hängande i luften säger nu Huawei att man kan tänka sig att skriva under ett ”icke-spionage-avtal” för att säkerställa att man inte utgör ett säkerhetshot.

Publicerad Uppdaterad

USA:s president Donald Trump har som väntat skrivit under en så kallad exekutiv order, som innebär att man förklarar ett nationellt it-nödläge. I och med underskriften så får den amerikanska regeringen möjligheten att stoppa användandet av kommunikations- och informationsteknologi som ”utgör en oacceptabel risk för USA:s nationella säkerhet”. I ordern nämns förvisso varken några länder eller varumärken, men det hela har med mycket stor sannolikhet en direkt koppling till handelskriget med Kina och telekomjätten Huawei, vars utrustning oroat de amerikanska myndigheterna under lång tid. Trump förväntas även följa upp den exekutiva ordern med en bannlysning av just Huaweis produkter. 

Vill upprätta ett ”icke-spionage-avtal”

Huawei har konsekvent förnekat alla uppgifter om att man skulle spionera åt den kinesiska regeringen, och nu säger företagets styrelseordförande Liang Hua att man är villiga att skriva under ett ”icke-spionage-avtal” som ska borga för att utrustningen är säker att använda för andra länder. USA har tidigare uppmanat sina allierade att undvika Huaweis utrustning och bland annat den brittiska regeringen kommer inom kort att ta ett beslut kring saken. Inom den amerikanska regeringen och departementen råder redan ett förbud mot Huaweis produkter, och företagets hårdvara får inte heller säljas på amerikanska militärbaser. 

Källa