Qualcomm försöker vinna tillbaka Samsung

Uppgift: Samsung får tillverka Snapdragon 820

Samsung kan få äran att tillverka Qualcomms kommande chipset för toppmobiler.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm konstruerar i dag de kretspaket och processorer som de flesta smartphones med Android eller Windows Phone drivs av, men de har inga egna kretsfabriker, utan det är taiwanesiska TSMC som stått för den fysiska produktionen. Men om uppgifterna från Re/Code stämmer så kan det i stället bli Samsungs halvledarfabriker som får tillverka nästa kretspaket för toppmodeller, Snapdragon 820.

Orsaken är att Samsung har en 14-nanometersprocess medan TSMC fortfarande är kvar på förra generarionens 20-nanometersprocess. Måttet syftar på bredden på ledningsbanorna på kretsarna, och den påverkar en rad faktorer som hur snabbt processorerna arbetar och hur mycket ström de drar. Samsungs 14-nanometersprocess är förmodligen huvudförklaringen till att deras Exynos-chipset har sopat banan med Qualcomms Snapdragon 810 i jämförande prestandatester mellan Galaxy S6 och HTC One M9.

Qualcomm sägs även ha en baktanke med affären, och det är att vinna tillbaka Samsung som kund. Samsung valde bort Snapdragon 810 i Galaxy S6 efter vad som sägs ha varit problem med överhettning och prestanda. Samsung var en så pass stor kund för Qualcomm att det påverkade företagets årsprognos negativt. Om Qualcomm kunde få Samsung att använda Snapdragon 820 i kommande Note 5 skulle man återta en hel del av den förlusten. Frågan är bara hur intresserade Samsung är av detta nu när de sett hur bra de klarar av att stå på egna ben, med egenproducerade mobilkretsar.

Tidigare uppgifter gör gällande att Samsung även får äran att tillverka Apples kommande mobilprocessor A9.

Källa