Efter påtryckningarna mot AT&T

Uppgifter: Ännu en operatör hoppar av Huawei-samarbete

Enligt obekräftade uppgifter till Bloomberg News ska nu även amerikanska mobiloperatören Verizon ha valt att dra sig ur en planerad försäljning av kinesiska Huaweis flaggskeppsmobil Mate 10 Pro i USA. Därmed följer man konkurrenten AT&T, som ska ha dragit sig ur det hela efter påtryckningar från den amerikanska regeringen.

Publicerad Uppdaterad

Det är uppenbarligen känslig mark för den amerikanska regeringen, det här med kinesiska hårdvara som säljs och används i USA. AT&T har tidigare dragit sig ur en uppgörelse med Huawei om att sälja flaggskeppstelefonen Mate 10 Pro, efter påstådda påtryckningar från regeringshåll. Det är sannolikt oro kring potentiellt spionage som ligger bakom påtryckningarna. USA har även tidigare granskat Huaweis produkter mycket noggrant, av rädsla för att de kan användas för just spionage. Och nu sägs alltså även Verizon ha dragit sig ur en liknande uppgörelse med den kinesiska telekom- och elektronikjätten. 

Kommer ändå att kunna köpas

Det hela är så klart ett kraftigt bakslag för Huawei – som konsekvent nekat till alla anklagelser och misstankar om spionage – och som nu vill in på den amerikanska marknaden på allvar. De amerikanska operatörernas avhopp till trots, så kommer Mate 10 Pro ändå att kunna köpas i USA, inte minst från e-handelsgiganten Amazon och elektronikbutiksjätten Best Buy. Men för att nå riktigt stora användarvolymer på en marknad krävs förstås att man finns med i utbutdet av operatörssubventionerade telefoner. 

Källa