Sägs hoppa över högtalare och gå rakt på video

Uppgifter: Facebook presenterar sin videochatt-enhet Portal nästa vecka

Redan i början av året kom uppgifter om att Facebook stod i begrepp att lansera en hårdvaru-enhet för videochatt, kallad Portal. Den sköts dock upp – sannolikt till följd av Cambridge Analytica-skandalen – men ska nu vara på gång att presenteras under nästa vecka, enligt ett färskt rykte.

Publicerad Uppdaterad

Redan för länge sedan kom uppgifter om att Facebook planerade att släppa en AI-högtalare i stil med Google Home eller Amazon Echo, något som hittills dock inte blivit verklighet. Och i början av året kom nya uppgifter om att man hade hårdvara för videochatt på gång, detta i form av en enhet som till stora delar skulle påminna om Amazons Echo Show, och som skulle visas upp i maj. Men det hela kom av sig, något som påstås ha berott på Cambridge Analytica-skandalen. Det kan man kanske förstå. Att försöka sig på att släppa en enhet som lyssnar på användarna i det omedelbara kölvattnet av en integritetsskandal hade förmodligen inte varit helt lyckat. Men om man får tro färska uppgifter från källor till sajten Cheddar, så ska Facebook tycka att tiden nu är mogen. 

Integrerad med Alexa

De anonyma källorna, som påstås ha insyn i saken, hävdar att enheten – som får namnet Portal – kommer att offentliggöras så snart som under nästa vecka. Källorna hävdar att enheten ska komma i två olika storlekar och att båda varianterna ska vara rustade med linsskydd som gör att chattkameran döljs när man inte använder enheten, en lösning som ska ha tillkommit i sista stund. Vidare ska enheten ha en AI-funktion som ska kunna identifiera alla personer i en videochatt med automatik och dessutom ska den vara integrerad med Amazons AI-assistent Alexa, vilket gör att den även ska kunna användas för att lyssna på musik och nyhetssändningar och titta på videoklipp. I USA sägs den mindre enheten få ett pris på motsvarande 2 700 kronor medan den större ska kosta runt 3 600 kronor. Återförsäljare i USA ska redan ha fått se enheten. 

Källa