https://www.mobil.se/nyheter/uppgifter-tva-av-hostens-iphone-modeller-far-stod-for-apple-pencil
565738
Nyheter
Ska endast gälla OLED-enheterna

Uppgifter: Två av höstens Iphone-modeller får stöd för Apple Pencil

En motiverad, logisk och rimlig utveckling eller något som Steve Jobs hade avskytt? Kanske både och, rent av? Åsikterna lär gå isär rejält om den senaste tidens rykten stämmer och två av höstens tre nya Iphone-enheter får stöd för styluspennan Apple Pencil.

Hela Iphone-konceptet bygger från början på att man inte skulle använda en så kallad styluspenna. ”Yuk” var Steve Jobs exakta beskrivning av fenomenet, som han i samband med presentationen av den första Iphone-enheten någonsin menade var meningslöst. Detta primärt med tanke på att vi människor begåvats med fingrar, men också för att man lätt tappar bort en styluspenna. Man kan förstås tycka vad man vill om den saken, men att Apple till slut föll till föga och gav sin Ipad Pro stöd för en styluspenna kallad Apple Pencil fick många att höja på ögonbrynen rejält. Och nu kan man vara på väg att även förse de nya Iphone-modellerna med stöd för Apple Pencil. 

Flera rykten

Surret om Iphone-stöd för Apple Pencil har kommit från flera håll på senare tid, men senast ut är källor ”inom industrin” som taiwanesiska Economic Daily News talat med. Enligt dem ska Apple Pencil-stödet vara aktuellt för båda de OLED-versioner av Iphone som man tror släpps i höst. Den tredje och lite enklare LCD-varianten kommer inte att ha något Apple Pencil-stöd, menar källorna. Tidigare har även analysfirman Trendforce kommit med samma förutsägelse. Apple Pencil släpptes hösten 2015 tillsammans med Ipad Pro och är nu mer kompatibel med alla nya Ipad-modeller, till och med den enklaste 9,7-tumsversionen. Apple Pencil är en förhållandevis stor styluspenna och frågan är om Apple tänkt lansera en mindre version som passar bättre till Iphone, eller om det är samma penna som gäller för både telefoner och surfplattor. Facit får vi sannolikt någon gång i september, då Apple traditionellt sett presenterar sina nya Iphone-modeller.