Licensavtal

Varumärket Pureview på väg tillbaka i Nokiamobilerna

HMD Global har köpt rättigheterna att använda Nokias gamla varumärke för kameramobiler i sina telefoner.

Publicerad Uppdaterad

HMD Global har redan bevisat att deras affärsmodell för att licensiera varumärket Nokia till Androidmobiler är framgångsrikt. Det andra kvartalet i år var man värdens nionde största mobiltillverkare. Hittills har man mest fokuserat på låg- och mellanprissegmenten medan man i de högre prisklasserna inte riktigt övertygat. Ett område där vi på Mobil.se fortfarande tycker att HMD Global ligger efter är mobilkameran. Att företaget likaom Nokia samarbetar med Carl Zeiss Optik verkar inte haft någon större effekt.

Nu kommer nya tecken på att HMD Global ska förbättra sina mobilkameror. Detta i och med att företaget köpt varumärket Pureview från Microsoft, som tog över det när man köpte Nokias mobiltillverkning. Pureview var det Nokia kallade sina kameramobiler från Nokia 808 Pureview som hade närmast chockerande bra kamera för sin tid med sin 41-megapixelsensor. Andra exempel på mobiler som fick Pureview-märkningen var Lumia 1020 och Lumia 950, som även de hade bland de bästa kamerorna för sin tid.

Namnet Pureview gör förstås inte automatiskt Nokiamobilernas kameror bättre, men det talar för att man har ambitionen att göra mobiler med bättre kameror. Förhoppningsvis kommer vi att se resultatet av detta inom kort.

Källa