Annons

Oral-B ”Genius”

Vi borstade tänderna med app-tandborsten

Nya versionen ska visa om du missar några tänder när du borstar. Vi stötte på problem.

Publicerad Uppdaterad

Det tydligaste bristen när du borstar tänderna är förmodligen att du gör det för kort tid, eller i alla fall för kort tid i någon del av munnen. När Oral-B tog sig in i mobilbranschen med en app-kopplad smart tandborste var det det problemet man fokuserade på. Du fick en timer som visade hur lång tid du borstat. 2 minuter är gränsen och tandborsten känner dessutom av när du borstar för hårt och varnar dig. Oral-B Genius som man lanserar nu på mässan tar ett steg till och ska säkerställa att du inte missar några tänder när du borstar. Jag kunde så klart inte motstå frestelsen att testa på plats på mässan.

Det Oral-B kallar för Genius är inte bara en tandborste, utan snarare ett paket. Här ingår tandborsten som ska känna position och därför veta var i munnen du borstar, det finns en liten väska med laddning för både telefonen och tandborsten samt så klart appen som visar vägledningen och en hållare så du tillfälligt kan fästa telefonen på badrumsspegeln när du borstar.

Jag har testat föregångaren och märkte då att en lös mobiltelefon i badrummet medans du borstar tänderna inte är särskilt smidigt. Särskilt om din telefon inte är vattentålig, så hållaren reducerar i alla fall det problemet en aning.
När jag ska provborsta på mässan får jag en tandborste, inplastad för hygienens skull och tack och lov så bryter de upp ett nytt borsthuvud för varje testare. Man kopplar tandborsten till telefonen som sitter i en hållare på spegeln och det görs med ett klick via bluetooth. 

Problemfritt precis som med föregångaren. När vi startar appen visas en tävling jag ska vara med i. Efter att jag fått en klick tandkräm på borsten ska jag borsta som jag gör normalt, säga till när jag tycker jag är klar och sedan få domen, om jag borstat bra, eller om jag missat något. När jag ett par gånger trycker för hårt mot tänderna blinkar tandborstens handtag i rött och påminner mig om att vara mer försiktig. Det här är alltså oberoende av appen. När jag borstat klart och sköljt kraschar appen och efter att jag startat den på nytt är resultaten av min borstning som bortblåsta.

Därför börjar jag borsta på nytt, med appen igång, för att få en demonstration av hur den ska visa mig om jag borstat alla tänder tillräckligt länge. För att det ska funka, märker jag, måste du borsta länge på ett och samma ställe. Jag börjar till exempel med att borsta hela utsidan av överkäken, fram och tillbaka, men det registreras inte alls i appen. Efter att jag uppmanats att stanna med borsten på ett ställe får jag dock se hur ett färgfält i appen byter färg och blir allt vitare tills appen signalerar att det stället i munnen nu är helt rent. 

Precisionen i tandborstens positionsavkänning tycks vara allt annat än exakt. Det är bara inom zooner i munnen som tandborsten kan varna om du missat någon zon. Inte för enskilda tänder. Det begränsar nyttan en hel del. Sen ska jag fortfarande vänja mig vid att bli överöst av information samtidigt som jag borstar tänderna. Nyheter, foton och film som föregångaren till den här appen presterade under borstningen var nästan en orsak i sig för mig att missa zoner i munnen.