Annons

MyFC Jaq

Vi har känt på MyFC:s nya bränslecell

MyFC:s nya bränslecellsladdare är snygg och smidig och har betydligt större potential än föregångaren.

Publicerad Uppdaterad

MyFC:s första bränslecellsladdare PowerTrekk såg ut som och fungerade som en vildmarkspryl, och får nog sägas ha varit en nischprodukt. Något som knappast förnekas av MyFC:s vd Björn Westerholm, som ser de 20 000 tillverkade exemplaren som en succé.

När jag känner på prototypen av företagets nya laddare Jaq tror jag att den har potentialen att sälja i betydligt större upplaga än så.

MyFC Jaq består av två delar. Själva laddaren, som är stor som en mobiltelefon och väger ungefär lika mycket är snyggt designad. Och så kassetterna som är ett slags engångsbatterier som du sticker in i laddaren för att dra igång en laddning.

Det jag känner på är en mock-up, färdig produkt kommer först i slutet av året. Själva laddarens design är nära den färdiga, en knapp ska till för att aktivera laddningen, medan kassetterna förmodligen kommer se mindre påkostade ut. Främst förstås för att de ska vara mindre påkostade.

- Du kommer att få någonstans mellan 6 och 9 laddningskort för en hundralapp, säger Björn Westerholm, och förklarar att målet är det högre numret men att det är för tidigt att säga säkert var man landar.

En kassett innehåller vatten, koksalt, metall och återvunnet material, och kan slängas i vanliga hushålssoporna när den är tömd. Den genererar en laddning till en mobil och gör det med bränslecellsteknik.

- Man kan säga att vi rostar metall, men skyndar på processen, för att utvinna energi, säger Björn Westerholm.

Dummy-kassetterna jag känner på är alltså svårare att uttala sig om, men de känns väldigt smidiga. I verkligheten ska de väga några gram mer än de väldigt lätta dummys jag känner på, men jag kan utan problem föreställa mig att hälla ner en tiopack i väskan på resan utan att det adderar nämnvärt till vikten.

Varje kassett innehåller ungefär en mobilladdning, storleken kan anpassas efter efterfrågan. Till skillnad från PowerTrekk har Jaq inget inbyggt batteri, vilket gör laddaren billigare, men när du drar igång laddaren måste du ladda tills kassetten är tom och mobilen laddad. En laddning tar ungefär två timmar, men laddaren justerar tempot efter hur snabbt telefonen kan ladda, så med en telefon som laddar långsammare kan det ta uppemot tre timmar.

Behovet av att kunna ladda mobilen på stående fot finns helt klart, men det finns nog ett mentalt motstånd mot att använda engångskassetter för det i stället för en reservladdare. Men lyckas MyFC landa på den prisnivå man siktar på kan det mycket väl bli ett intressant alternativ som adderar mindre vikt till packningen.