Mobil på CES 2013

Vi har provkört nya Sony Xperia Z

Sony Xperia Z - ny, vattentålig toppmodell med 1080p-skärm på fem tum.
Även baksidan på Sony Xperia Z är i glas.
Under ströminställningar visas hur lång standbytid du har kvar, både med och utan batterisparläget påslaget.
Dockningsstationen kommer troligtvis att ingå i den svenska utgåvan av Xperia Z.
Demoläge för hur Bravia Engine 2 ser ut med och utan funktionen påslagen.
Skärmen på Sonys Xperia Z är riktigt imponerande.
Vill du närstudera pixeltätheten är det bara att plocka fram luppen.
Olika upplösningar för seriebildstagning.
Strömknappen på ena sidan är egentligen det enda som sticker ut i designen.
Xperia XL kommer troligtvis inte att säljas i Sverige.
Xperia ZL saknar vattentåligheten som Xperia Z är begåvad med. Dessutom har ZL ett bakstycke i plast, till skillnad från Z som täcks av glas både fram och bak.

En av höjdpunkterna på CES-mässan för mobilintresserade är givetvis Sonys monsterlur Xperia Z. Vi har tittat lite närmare på den.

Publicerad Uppdaterad

Femtumsskärm med upplösningen 1920x1080 pixlar är ett av de främsta slagorden bland mobiltillverkarna för 2013. Under hösten visade bland annat HTC upp en modell med de specifikationerna och under hela hösten har det tisslats och tasslats om en modell från Sony med de specifikationerna.

Under gårdagens pressevent visade Sony upp Xperia Z som var just den 1080p-mobil vi hoppats på och under CES-mässans öppningsdag tog vi oss till Sonys monter för en närmare titt (under mötet hintades det också om att Z är sista bokstaven i alfabetet, så förhoppningsvis byter Sony namnstrategi inom kort till något mindre virrigt).

Vattensäker

Trots sin fem tum stora skärm handlar det inte om en allt för vansinnigt stor mobil, Sony själva hävdar att den känns som en 4,7-tumsmodell tack vare de slimmade kanterna och tunnheten. Vi hade ingen jämförbar mobil med oss vid tillfället, men Xperia Z känns definitivt lika användbar som en lite mindre mobil sett till ergonomin, men samtidigt bör det givetvis nämnas att det är en rejäl pjäs till telefon som kommer med både för- och nackdelarna för större telefoner.

Fram- och baksida är täckt i glas, medan sidorna är uppbyggda av en slags korsning mellan glasfiber och ett plastmaterial, något som bland annat ska användas i vissa sportbilar. Plastmaterialet gör att mobilen känns förvånansvärt lätt för sin storlek, men samtidigt är byggkvaliteten klanderfri.

Samtidigt är telefonen IP-klassad för både IP55 och IP57, något Sonys Rikard Skogberg förklarar med att femman respektive sjuan i klassningen är två olika testmetoder för vattentålighet och att mobilen klarat av båda klassningarna (att en enhet fått en sjua i vattenskyddsklass betyder inte nödvändigtvis att den skulle klara av ett kategori fem-test, även om det är ovanligt). Poängen är i alla fall att telefonen nödvändigtvis inte räds vatten och damm, vilket är en ganska stor fördel i regnigt väder bland annat.

Ny kamera

Skärmen och dess upplösning är givetvis i en klass för sig, vid ett av Sonys bord kan man till och med jämföra pixeltätheten mellan ens privata telefon och Xperia Z under lupp. Samtidigt är inte skärmens upplösning hela historien. I telefonen sitter bildförbättringsprocessorn Mobile Bravia Engine 2, som ska ge telefonen bland annat bättre färgåtergivning.

– Vi kan sammanfatta det med att den lilla gubben i telefonen som sköter Braviamotorn fått både ny dator och ny version av Photoshop, säger Rikard Skogberg från Sony skämtsamt.

Användaren kan givetvis slå på och av Braviaförbättringarna själv, och Sony försöker inte undanhålla att bildförbättringstekniken drar en del extra batteri. Ökningen i strömförbrukning är dock inte dramatisk, utan enligt en talesman på Sony ska batteritiden vid filmtittande vara sex timmar utan bildförbättringen påslagen och fem timmar med.

Batteriet, som är det största Sony stoppat i en telefon någonsin, ligger på 2400 milliamperetimmar. Det ska dock inte innebära någon direkt sämre batteritid än befintliga telefoner enligt Sony, bland annat på grund av de inbyggda strömsparfunktionerna i Qualcomms Snapdragon S4 Pro-systemchip men också med hjälp av Sonys eget strömsparläge i telefonen.

Ny, förbättrad kamerasensor

Kameran är ytterligare ett område där en hel del möda lagts ner. Sensorn är av den nya Exmor RS-typen, vilket rent praktiskt innebär större plats för själva sensorn, men också bättre ljusinsläpp. Det ska bli mycket intressant att jämföra den biten mot Nokias Lumia 920, som också skryter med bra bilder i dåligt ljus, något vi lovar att återkomma till så fort vi får chansen.

Kameramjukvaran har uppdaterats en hel del också, med bland annat ett seriebildsläge i olika upplösningar, där det snabbaste läget i 720p (1280x720 pixel) kan smattra på i 17 bilder per sekund mer eller mindre hur länge som helst, eller tills minneskortet tar slut. Något Sony hävdar att de är ensamma med är även videofilmning med stöd för HDR, som tidigare bara återfunnits för stillbilder.

Som första intryck känns Xperia Z riktigt spännande, något som Sony själva verkar vara väldigt medvetna om.

- Telefonen har mer eller mindre de högsta specifikationerna som går att få tag i idag, säger Rikard Skogberg. Vilket i ärlighetens namn var ganska länge sedan som Sony kunde skryta med.

Källa

Fakta: Sony Xperia Z

Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean

Mått: 139 x 71 x 7.9 mm

Vikt: 146 gram

Skärm: 5 tum, TFT, 1080 x 1920 pixel (441 ppi)

LTE/4G: Ja

Systemprocessor: Qualcomms Snapdragon S4 Pro, quad core Krait CPU 1.5GHz, Adreno 320 GPU

Ram-minne: 2 gigabyte

Lagringsminne: 16 gigabyte, plats för mikroSD-kort upp till 32 gigabyte

Huvudkamera: 13 megapixel (4128x3096 pixel), autofokus, LED-blixt, ansiktsigenkänning, bildstabilisator, geo-taggning, pekfokus.

Video: Ja. 1080p@30fps

Videosamtalskamera: Ja

Anslutningar: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0, mikroUSB 2.0, DLNA, NFC

Övrigt: IP 55/57-klassning, kan spela in HDR-video, Battery Stamina Mode

Släpps: Tidigast i mars 2013

Pris: Ännu okänt