Guldmobilen - Mobilgalan 2011

Vinnarna och motiveringarna

Nu har vi samlat bilderna på alla vinnare av Guldmobilen! Bilderna är tagna direkt efter utnämningen av fotograf Åsa Johansson.

Publicerad Uppdaterad

Om du vill se de högupplösta bilderna på vinnarna och andra bilder från Mobile Future och Mobilgalan, rekommenderar vi att du tittar in på vår Facebook-grupp, där allt innehåll nu finns sorterat i bildmappar. Om du letar efter övrigt pressinnehåll, finns det samlat här, inklusive nedladdning av grafik och logotyper.

Jonas Ryberg, chefredaktör på tidningen Mobil, kommenterar utnämningarna:

-  I år har kvalitén på de nominerade företagen genomgående varit mycket hög. Det betyder att det som vanligt varit ett tufft men mycket roligt jobb att välja ut vem som ska få årets guldmobiler.

Roman Pixell, redaktör Mobil:Business uttrycker sin beundran för vinnarna:

- Det är fantastiskt att se hur hög nivå vi haft bland de nominerade i år! Framför allt är det tydligt att se att hur stark innovationsandan är bland de svenska mobila entreprenörerna. Jag är mycket glad att se hur stor nytta mobilbranschen tillför konsumenterna och samhället i stort.

Följande Guldmobiler har delats ut under kvällen:

Årets företag: Doro

Med väldesignade telefoner för ett negligerat och bortglömt marknadssegment har pristagaren mutat in en egen nisch, och på kuppen gjort bra affärer av det.

Årets innovativa design: Toca boca

Att mobilen numera är lika mycket leksak som telefon vet alla. Men ingen har tagit det lika mycket på allvar som pristagaren när de låtit klassiska lekar som "tebjudning" och "affär" flytta in i den digitala världen.

Årets innovativa teknik: Qubulus

Det som för andra bara är omgivande radiobrus utnyttjar pristagaren för att ge mobilen exakt position också inomhus där den vanliga GPS:en missar målet.

Årets mobila betalningar: Ericsson Money Services

För att ha utvecklat embryot till ett globalt ekosystem för mobila betalningstjänster, med tjänster för både fattig och rik.

Årets mobila marknadsföring: Rabble

För att i hård konkurrens ha visat att även ett litet arbetslag kan vara innovativa med en unik tjänst på en stor marknad.

Årets mobila nyttotjänst: TrueCaller

Kunskap är makt. Med smart telefonbok och försäljarfilter i mobilen hjälper pristagaren dig att själv välja när du ska svara i telefonen.

Årets offentliga mobila tjänst: Trafiklabs öppna API:er

För att ha drivit ett unikt initiativ inom öppen data och satt en ny standard för hur kollektiv information kan användas och berikas.

Årets mobila musiktjänst: Soundcloud

Vare sig du gillar andras musik eller enkelt vill sprida din egen så har vinnaren blivit det naturliga valet för såväl kvarterets källarband som etablerade artister.

Årets mobila hälsotjänst: Idoc 24

Med mobilen som läkarens förlängda öga hjälper årets vinnare till att fånga allvarliga sjukdomar i tid och att direkt skingra oron för den som drabbats av mindre allvarliga problem.

Årets mobila nyhetstjänst: Sverigesradio.se

På språng passar ljud bättre än text. Med teknik som passar såväl smarta som mindre smarta mobiler levererar pristagaren färska nyheter och analys dygnet runt. Dessutom på flera språk.

LÄSARNAS OMRÖSTNING

- Årets mobildesign: Nokia N9

- Årets mobilkamera: Nokia N9

- Årets prisvärda mobil: Sony Ericsson Mini Pro

- Årets mobil: Nokia N9

- Årets surfplatta: Samsung Galaxy 10.1

- Årets svenska mobila spel: Minecraft

- Årets navigationstjänst: Wisepilot

TESTPRISER

Årets mobila bank: SEB

Med en komplett tjänsteportfölj och optisk inläsning av räkningar blir mobilen en mer naturlig väg till banken än vad datorn någonsin lyckats bli.

Årets ÅF Butik: The Phonehouse

Årets pristagaren har en genomgående hög nivå på både kunskap och bemötande vilket är precis vad vi väntar oss när vi besöker en butik.

Årets ÅF webb: Katshing

För en bra webbutik med bra priser, utan att för den skull kompromissa en tum med fackkunskapen och hjälpsamheten.

Mobilgalans egen expertjury består av kända namn i branschen: Jonas Ryberg chefredaktör Mobil, Helena Nordman-Knutson analytiker Pareto Öhman, Tomas Bennich Kista Mobile Showcase och grundare Swedish Mobile Association, Kristina Höök professor Stockholms universitet, forskningschef på Mobile Life, Marianne Treschow, f.d. Generaldirektör Post- och Telestyrelsen, Hans Otterling, riskkapitalist och entreprenör, samt Roman Pixell, redaktör Mobil Business.

För mer information om kvällens vinnare och pressbilder från Mobilgalan, besök:

www.mobilefuture.se

www.mobil.se

www.mobilbusiness.se

www.mobil.se/pressbilder

För mer information om de vinnande bidragen, vänligen kontakta:

Jonas Ryberg, chefredaktör Mobil, 0737482 692, jonas.ryberg@mobil.se

För övriga mediefrågor kontakta:

Roman Pixell, redaktör Mobil:Business roman.pixell@mobilbusiness.se 0709-10355

Mobile Future arrangeras av Mobil och Mobil:Business som ägs av Mediaprovider Scandinavia AB som är ett expansivt mediebolag med fokus på internet publishing. Bolaget har en stark och oberoende ställning inom områdena telekom/IT, hemelektronik, foto, film och underhållning med ledande internettjänster inom respektive område. Bolaget bedriver verksamhet i Sverige och Danmark och via samarbetspartner i Norge och dess aktie handlas på First North. För mer information om oss och våra produkter, besök www.mediaprovider.se