Grundläggande förändringar

Wear OS 4 har blivit ett hybrid-OS: Ska ge bättre batteritid

En ny uppbyggnad av operativsystemet gör att det kan växla mellan olika processorer.

Publicerad Uppdaterad

I och med den nyligen lanserade Oneplus Watch 2 så presenterar Google fundamentala förändringar av operativsystemet Wear OS 4. Förändringarna medför att operativsystemet kan hantera hårdvara med så kallad "dual-chip-arkitektur" för att växla mellan den primära processorn och en strömsnål extraprocessor. Det är den tekniken som medför att Oneplus Watch 2 kan uppnå en batteritid på upp till 100 timmar på en laddning. 

Enligt Google medför det nya hybridinterfacet att Wear OS nu bättre kan prioritera uppgifter mellan klockans huvudapplikationsprocessor (AP) och extraprocessorns mikrokontrollenhet (MCU), så att de "fungerar bättre i tandem". I och med att systemet sömlöst kan växla mellan de två processorerna innebär det att den primära processorn effektivare kan gå ner i viloläge för att spara ström, vilket leder till bättre batteritider. 

Google uppges även ha lämnat instruktioner till tillverkare av mobilklockor hur hybridinterfacet fungerar så troligtvis kommer det att dyka upp fler smartklockor framöver som kan dra nytta av tekniken. Däremot är det inte riktigt klarlagt om och i så fall i vilken omfattning som tekniken kan användas på redan lanserade klockor. Att använda sig av dual-chip-arkitektur är i sig inget nytt, det används bland annat i Googles Pixel Watch 2 och Mobvois TicWatch Pro 5. Däremot använder de olika klockorna olika MCU, och Google har inte kommit med några raka besked om i vilken omfattning olika MCU kan utnyttja tekniken.