https://www.mobil.se/nyheter/wearables-l-r-sig-f-rutsp-parbr-k
563278
Nyheter
Forskning

Wearables lär sig förutspå parbråk

Kan wearable tech förhindra situationer som den här? Inte omöjligt, om du frågar forskarna.
Forskare vid University och South California har tagit fram en wearable tech-enhet som ska kunna förvarna om att ett par är på väg att börja bråka.

Man kan förstås fråga sig vad poängen är med att förutspå att ett bråk är på gång. Men enligt forskarna vid University of South California finns det ”en chans till många kreativa lösningar” på temat. Deras wearable tech-enhet ska hur som helst inom kort kunna avgöra att ett bråk är på väg att bryta ut i en parrelation. Träffsäkerheten ligger i dagsläget på 86 procent. 

Många sensorer
Paren som ingår i studien har fått varsin specialutvecklad wearable tech-enhet, vars sensorer fångar upp mängder av parametrar, däribland hjärtaktivitet, kroppstemperatur och svettning. Utöver det får paren varje timme spela in en ljudfil där de berättar hur de känner inför sin partner. Allt analyseras därefter av en algoritm byggd på maskininlärning. Målet är att man på sikt ska kunna förutspå bråken med fem minuters framförhållning. 

Bygger individuella modeller
Forskarna har också kunnat konstatera att olika par bråkar på väldigt olika sätt, och därför kommer man att bygga en rad olika modeller baserade på systemet. ”Om det kan leda till att vi utvecklar system som kan få par att lugna ned sig redan innan ett bråk hinner bryta ut, och kanske kan prata igenom saken istället, så är det förstås bra” skriver sajten Wearables Husain Sumra i en kommentar.