På kollisionskurs

X kan försvinna från Europa

Elon Musk är på kollisionskurs med EU, vilket kan leda till att X kan bli otillgängligt i Europa.

EU har gått ut med en varning till medieplattformen X, öre detta Twitter, att tjänsten kan komma att förbjudas i Europa om den misslyckas med att följa EU:s lagar och regler om desinformation mitt i Israel-Gaza-konflikten. I ett uttalande till publikationen Business Insider säger parlamentsledamoten Stéphanie Yon-Courtin att det inte handlar om tomma hot. Musk har fått till 19.00 på onsdag på sig att följa EU-reglerna, säger Yon-Courtin. Om Musk inte svarar kan den sociala medieplattformen sanktioneras och till och med förbjudas. Anledningen till EU:s agerande är att man hävdar att plattformen användes för att "sprida olagligt innehåll och desinformation i EU" om Hamas attacker mot Israel utan att man vidtar åtgärder.

"Elon Musk måste förstå att hans plattform med mer än 350 miljoner användare innebär ett större ansvar", säger Yon-Courtin. "Det får inte längre förekomma något olagligt innehåll eller desinformation som cirkulerar i Europa."

Musk ifrågasätter EU:s påståenden och säger sig vilja ha en lista med X:s överträdelser, medan X:s VD Linda Yaccinaro inte har några kommentarer.

Enligt EU:s regler för Digital Services Act (DSA) kan X få böter på upp till 6 procent av sina intäkter eller till och med stängas ute från EU. "Att få tillgång till vår marknad har ett pris", tillade Yon-Courtin.

Som ett motdrag för att slippa implementera regler och lösningar för att följa DSA uppges Musk på eget bevåg plocka bort appen från Europa och blockera användare inom EU från att kunna använda tjänsten.