https://www.mobil.se/nyheter/xiaomi-nnu-inte-redo-f-r-usa
564423
Nyheter
Tidigare ambitioner nedtonade

Xiaomi ännu inte redo för USA

Det har pratats en hel del om att den kinesiska smartphonejätten Xiaomi hade planer på att etablera sig på den amerikanska konsumentmarknaden med sina mobiltelefoner. Men det ser inte ut att bli något av den saken i brådrasket. I en färsk intervju uttrycker nu nämligen Xiaomis vd Lei Jun att man vill ta det väldigt försiktigt med ett intåg i USA.

”Vi vill göra succé omgående på den amerikanska marknaden, vilket kräver mycket tid och en hel del noggranna förberedelser” sade Xiaomis vd Lei Jun vid ett rundabordssamtal med ett flertal journalister nyligen. Detta apropå att Xiaomi ännu inte gjort något försök att lansera sina produkter på den amerikanska marknaden. Uttalandet har av många tolkats som att Xiaomi inte kommit någonstans med sina tidigare planer. Det har till exempel spekulerats i att kommande flaggskeppet Mi 7 skulle kunna bli den första telefonen man gör ett försök med. Men så blir det alltså inte. 

En helt annan marknad

Att USA kan vara svårt att ta sig an för Xiaomi är egentligen inte så konstigt. Märket har gjort sig känt och framgånsrikt mycket tack vare att man erbjuder förhållandevis billiga telefoner jämfört med konkurrenterna. Men det har varit på marknader där köpkraften också är betydligt lägre och där high end-enheter inte dominerar i lika hög utsträckning. Att hitta rätt förhållningssätt blir förstås därför en utmaning, inte minst då andra varumärken som exempelvis Huawei har lagt beslag på den position man kan tänkas vilja ha sedan tidigare. Just i USA har dock även Huawei en mycket begränsad närvaro.