Skiljer sig från Huaweis problem

Xiaomi officiellt friade från amerikanska anklagelser

USA har nu officiellt tagit bort de restriktioner som man riktade mot Xiaomi i samband med att bolaget kategoriserades som kopplat till den kinesiska militären.

Publicerad Uppdaterad

Det var i slutet av Trumps presidenttid som Xiaomi av det amerikanska försvarsdepartementet betecknades som ett företag kopplat direkt till den kinesiska militären, ett "Communist Chinese Military Company”. Beteckningen innebar att amerikanska invånare skulle förlora rätten att vara delägare och att investera i Xiaomi. Begränsningarna skulle träda i kraft officiellt senare i år, men har nu alltså stoppats. Under tisdagen den 25 maj på eftermiddagen amerikansk tid så meddelade den federala domstolen i District of Columbia att de upphävt försvarsdepartementets tidigare beslut. 

Skiljer sig från Huaweis problem

Xiaomi är till skillnad från Huawei ett börsnoterat bolag och bland delägarna finns flera internationella fondförvaltare. Huawei å sin sida ägs enligt bolaget själva av de anställda i ett upplägg som är svårare att kontrollera och få insyn i. Medan Huawei förbjudits att handla med amerikanska bolag som Google, vilket kraftigt begränsat deras möjlighet att göra telefoner, så var de begränsningar USA hade planerat för Xiaomi alltså mer blygsamma och nu alltså helt obefintliga, eftersom beslutet rivits upp.

En talesperson för Xiaomi välkomnar beskedet och uttrycker sin tacksamhet till såväl aktieägare som anställda och användare för stödet. De säger samtidigt, ännu en gång att de är "ett öppet, transparent, börsnoterat bolag som drivs och leds oberoende" och att de ska fortsätta att "bygga fantastiska produkter" och sälja dessa med hederlig prissättning.