Optikdesign och estetiska vägval

Xiaomi samarbetar med Leica – första telefonen släpps i juli

Leica samarbetade tidigare med Huawei, men nu är det Xiaomi som får dra nytta av kameralegendens expertkunnande.

Publicerad Uppdaterad

Idag har Leica och Xiaomi gått ut med information om att de ingår ett långsiktigt strategiskt samarbete. Samarbetet innebär att Leica och Xiaomi framöver ska samarbeta för att ta kameramobilerna till nästa steg. Det första resultatet av samarbetet ska komma redan i juli då i Xiaomis kommande kameramobil som vi får veta ska släppas då.

Leica har tidigare arbetat tätt med Huawei för att senare samarbeta med Sharp och de har även släppt en kameramobil under eget varumärke. Xiaomi och Leica är i pressmeddelandet vaga om vad samarbetet i praktiken innebär mer än att det handlar om optikdesign till estetiska vägval. De pratar till exempel inte om några gemensamma utvecklingscenter eller investeringar som Oneplus och Hasselblad gjort. Todogare var vi på Mobil på besök vid Leicas huvudkontor där vi fick se hur de då samarbetade med Huawei, vilkert var den dåvarande smartphonepartnern.

“Vi kommer att ge konsumenter exceptionell bildkvalitet, klassisk Leica-estetik, obegränsad kreativitet, och inleda en ny era för mobilfotografering”, säger Matthias Harsch, VD för Leica Camera AG i pressmeddelandet. Mer får vi veta i juli då telefonen, gissningsvis Xiaomi 12 Ultra, släpps. Det har det ryktats om redan tidigare även då i samband med tal om att Leica skulle vara inblandade.