Xiaomi reagerar

Xiaomi stämmer amerikanska myndigheter för svartlistning

Efter att amerikanska investerare belagts med förbud mot att investera i Xiaomi har det kinesiska företaget nu agerat.

Publicerad Uppdaterad

Xiaomi har beslutat sig för att upprätta en stämningsansökan mot de amerikanska försvars- och finansdepartementen på grund av deras beslut att placera Xiaomi på en lista av företag som de anser har kopplingar till den kinesiska militären. Det här har gjort att amerikanska investerare inte får investera i företaget. Befintliga investerare måste sälja sitt innehav senast den 11 november. 

Dessa militära kopplingar ska enligt Xiaomi vara icke existerande och de kallar investeringsförbudet för olagligt. Enligt Xiaomi skulle bristen på amerikanska investerare ge dem stora finansiella skador. 

Argumenten som anförs mot det amerikanska investeringsförbudet är att 75 procent av rösterna i företaget hör till grundarna Lin Bin och Lei Ju och att det inte finns några personer med militär koppling bland ägarna. Att bara antyda att det skulle finnas kopplingar till den kinesiska militären kan orsaka stor skada för företaget. De menar också att en stor del av aktieägarna i företaget är amerikanska. 

Till Xiaomis fördel är att de inte sysslar med nätverksutrustning, som till exempel Huawei, utan bara håller på med konsumentelektronik, vilket skulle göra dem till en ointressant spelare för potentiella institutioner som skulle vilja utnyttja deras teknik för att samla in data. Om det är något som kan ha betydelse i praktiken eller inte återstår att se. 

Förbudet inträder den 15/3 i år och den nya administrationen har inte visat några tecken på att vilja ändra på beslutet.

Källa