Två nya bjässar från Sony

Xperia T2 Ultra och T2 Ultra dual lanserade

Sony satsar på att utöka sin phablet-portfölj. På tisdagen lanserades Xperia T2 Ultra och T2 Ultra dual, två sextummare i mellanklass-segmentet.

Publicerad Uppdaterad

I slutet av juli visade Sony stolt upp Xperia Z Ultra, en 6,4-tumsphablet med full hd-upplösning. Nu visar det sig att Sony satsar på att utöka sitt utbud av phablets, enheter som storleksmässigt befinner sig mitt emellan telefoner och surfplattor. Man gör det genom att lansera två nya 6-tummare - som dessutom sägs vara billigare än Sonys toppmodeller.

Xperia T2 Ultra har alltså en 6-tums skärm med en upplösning på 720 gånger 1280 bildpunkter. Skärmen använder sig av Triluminos-teknik som är hämtad från företagets senaste teveapparater. I telefonen finns ocså Mobile Bravia Engine 2, samma bildförbättringsprocessor för bättre färgåtergivning som vi tidigare sett hos bland annat Xperia Z.

Phableten - med måtten 165,2 x 83,8 x 7,7 mm - drivs ett fyrkärnig Snapdragon 400-systemchipp (1,4GHz), 1 Gbyte i arbetsminne och 8 Gbyte i lagringsminne med plats för minnekort (microSD) på upp till 32 Gbyte.  Androidversionen som gäller vid lansering är 4.3 Jelly Bean.

Precis som syskonen Xperia Z1 och Xperia Z Ultra är den nya T2:an utrustad med vass kameraprestanda. Huvudkameran har en kapacitet på 13 megapixel med en Exmor RS-sensor. Den som är intresserad av att ta så kallades selfies har en videosamtalskamera på 1,1 megapixel till sitt förfogande.

Ska släppas globalt

Xperia T2 Ultra ska även ha stöd för NFC, LTE/4G och vara försedd med ett icke-löstagbart 3 000mAh-batteri. När det gäller Xperia T2 Ultra dual är enheten identisk med T2 Ultra prestandamässigt, men med skillnaden att dual-modellen har plats för två simkort.

Vattentåliga mobiler har blivit ett av Sonys kännetecken under den senaste tiden. Men det verkar inte som att Xperia T2 Ultra och T2 Ultra dual uppfyller någon ip-klassning.

Enligt Sony kommer T2 Ultra få ett globalt släpp. Först ut är Kina, Mellanöstern och Afrika, men det är oklart när modellerna ska börjas säljas där.  Hur det blir med släpp i resten av världen har man ännu inte gått ut med. Det finns inte heller något pris utannonserat -  men Sony har sagt att telefonen kommer att hamna i mellanklass-segmentet, rapporterar Phone Arena. 

Under förra veckan lanserade Sony nya Xperia Z1 Compact under CES-mässan. Telefonen har beskrivits som en miniversion av flaggskeppet Xperia Z1, och ska börjas säljas i Sverige om några veckor.

Mobil.se har sökt Sony Sverige för en kommentar.

Källa

Xperia T2 Ultra och T2 Ultra dual

Skärm: 6 tum, tft, 720 x 1280 pixlar
Mått: 165.2 x 83.8 x 7.7 millimeter
Vikt: 171,7 gram
Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
Systemprocessor: Snapdragon 400, fyra kärnor, 1,4GHz
Minne: 1 Gbyte i ram, 8 Gbyte i lagringsminne. Plats för microSD-kort på upp till 32 Gbyte
Kamera: 13 megapixel, Exmor RS-sensor, bildstabilisering, HDR. Kan spela in 1080p-video i 30fps.
Videosamtalskamera: 1.1 megapixel. Spelar in 720p-video i 30fps.
Anslutningar: LTE/4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.o med A2DP, NFC
Batteri: 3 000mAh
Övrigt: T2 Ultra dual-modellen har plats för två simkort
Släpp: Inte klart ännu
Pris: Inte klart ännu