OnePlus

5 anledningar att köpa OnePlus 10 Pro

Kamerasystemet från Hasselblad är huvudnumret när OnePlus 10 Pro nu lanseras. Det innebär bland annat svårslagen färgåtergivning och en 150 graders ultravidvinkel-kamera. Designen, skärmen, laddningen och OxygenOS 12 är ytterligare fyra anledningar att slå till på nya OnePlus.

Mobilplattformen Snapdragon® 8 Gen 1 ger flaggskeppsprestanda till OnePlus 10 Pro. Det innebär en smartphone fylld till bredden med smarta funktioner och grym kraft. Här är fem anledningar varför OnePlus 10 Pro är ett mycket bra köp.

1. Hasselblad-kameran i fokus

När OnePlus inledde samarbetet med Hasselblad till OnePlus 9 innebar det att kameraupplevelsen från den klassiska kameratillverkaren flyttade in i smartphone. Bland annat med Hasselblads säregna klickljud, och deras grymma färgegenskaper.

Nu tar de steget längre. 

OnePlus 10 Pro kommer med andra generationens Hasselblad-kamera för mobiltelefoner. Det innebär bland annat OnePlus Billion Color Solution som i stort innebär att alla tre kameror (huvudkameran, telekameran och ultravidvinkelkameran) kan fotografera i 10-bitar. Som ett resultat av det kan telefonen processa 64 gånger fler färger än smartphones som bara fotar i 8-bitar.

10 Pro kan också fånga ett 25 procent större färgomfång än sRGB, som andra telefoner använder. Det betyder i slutändan att bilderna får snyggare färgåtergivning och mjukare övergångar mellan varje färg. 

Ett annat huvudnummer med kameran är naturligtvis den nya kameralinsen som ger 150 graders ultravidvinkel. Kameran låter dig ta bilder som är fyra gånger mer vidvinklig än traditionella vidvinkellinser med 120 graders bildfält. OnePlus vidvinkel ger även möjlighet att fotografera fisheye-bilder. 

OnePlus 10 Pro har en specialbyggd 48 megapixel-sensor från Sony som är exklusiv för OnePlus enheter. Förutom att fånga bilder i 10-bitars färg, så ger sensorn förbättrad brusreducering och dynamiskt omfång. 

Telefotokameran ger 3,3x optisk zoom och 30x digital zoom för att du ska kunna fånga skeenden på håll. Den digitala zoomen kommer med en ny upplösningsalgoritm för att bilderna som blir bli skarpa och klara. 

Kameramodulerna kommer också med optisk bildstabilisering (OIS) för att hjälpa dig att få till skakfria bilder. För den som vill ta sin fotografering ännu längre finns möjlighet att fånga bilder i 12 bitars RAW, för ännu större dynamiskt omfång och detaljrikedom. Läget Master Style låter dig fotografera som professionella Hasselblads-fotografer. Här kan du välja fotograf och få bilder i samma färgstil.

Läs ännu mer om kameran här.

2. Designen

OnePlus tar med 10 Pro designen till en nivå med ny form på kamerasystemet som sömlöst går från telefonens aluminiumram till den bakre glaspanelen. Kamerasystemet har ett keramiskt lager som ger ett ökat skydd mot repor. 

Vikten centreras i mitten av telefonen för att telefonen ska kännas balanserad i handen på användaren. 

10 Pro har också det starkaste glaset någonsin på en OnePlus-enhet i och med det Corning Gorilla Glass Victus som används. Det ger större skydd mot repor och fall än tidigare. 

Telefonen kommer i färgerna vulkaniskt svart och smaragdgrön. Den svarta modellen har ett matt frostat glas på baksidan som är resistent mot fingeravtryck, och dessutom ger en smidig och skön känsla i handen. Den smaragdgröna versionen har ett glas på baksidan som minskar glänset. Även denna modell är resistent mot fingeravtryck.

3. Skärmen

Telefonen har en 6,7 tum stor flytande AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens, andra generationens LTPO-teknologi och dubbel färgkalibrering. 

LTPO-teknologin betyder att skärmen dynamiskt anpassar sig efter innehållet och anpassar uppdateringsfrekvensen därefter. 10 Pro gör detta ännu snabbare än föregångaren 9 Pro. Det innebär att skärmen blir mer energieffektiv och därmed håller laddningen av batteriet ännu längre.

Tradionellt kalibreras telefoner efter en specifik nivå av ljushet, vilket innebär att färger kan återges på mindre korrekta sätt om du justerar ljusnivån upp och ner om vartannat. OnePlus 10 Pro är den första telefonen som kommer med dubbel kalibrering, Dual Color Calibration, som kalibrerar färgerna efter två olika nivåer av ljushet – 100 nits respektive 500 nits. Det ger 50 procent bättre noggrannhet. 

Om du dessutom är den som brukar justerar ljusnivåerna mycket så kommer 10 Pro med AI Adaptive Brightness som lär sig hur och när du justerar ljusnivån, och sedan gör det automatiskt åt dig. Det går även att manuellt justera detta. 

OnePlus 10 Pro är också världens första smartphone att lanseras med en 36 månaders TÜV SÜD A-rating som är ett certifikat som garanterar en jämn och fin användarupplevelse av skärmen under åtminstone tre års användning.

4. SuperVOOC-laddning

OnePlus 10 Pro stödjer den snabbaste trådbundna laddning någonsin i en OnePlus. 80W SuperVOOC-laddningen kan ladda telefonens 5000 mAh-batteri från 1-100 procent på 32 minuter. På en kvart har du kräm för en hel dag. 

Telefonen stödjer också 50W AIRVOOC trådlös laddning som laddar från 1-100 procent på 47 minuter. 

5. OxygenOS 12

Operativsystemet är naturligtvis också en stark anledning till att slå till på en OnePlus 10 Pro. Telefonen kommer med OxygenOS 12.1 som baseras på Android 12. 

OxygenOS 12 styr allt från hur telefonen mjukt och snyggt arbetar med det visuella, till smarta och anpassningsbara funktioner för att gå från arbete till vila till att fotografera, spela, eller kolla på film. 

OnePlus Shelf låter dig anpassa vad som visas. Med funktionen kan du också gruppera olika funktioner och ändra utseendet så det passar dig. Numera är även OnePlus Scout integrerat med Shelf. Scout är en funktion för att snabbt hitta innehåll på telefonen, som kontakter, dokument eller musik. 

Work Life Balance 2.0 är en annan nyhet. Funktionen låter dig växla mellan två profiler för hur notiser ska visas. En för arbete och en för fritiden. Du kan ställa in dessa själv eller låta telefonen göra det baserat på Wi-Fi-nätverk eller specifika tider.

Det går intet att prata OxygenOS utan att också nämna mörkerläget. Med den nya versionen finns nu tre lägen – mild, medium och förbättrad – efter feedback från OnePlus-användare. 

Även när det gäller säkerhet har det hänt en del. OxygenOS 12 kommer med Private Safe, ett slags privat virtuellt kassaskåp där du kan lagra dina videoklipp, dokument och så vidare. Allt som lagras här är isolerat från andra appar medan allt innehåll fortfarande är fullt åtkomligt via fingeravtryck eller lösenord.

OnePlus 10 Pro har säljstart idag och är tillgänglig på OnePlus.com, på Amazon eller hos lokala återförsäljarna Elgiganten, Webhallen, Media Markt och INET.

Pris från 10 490 kronor