SPONSRAD ARTIKEL

Undvik att köpa luren på avbetalning

Alla behöver vi en mobiltelefon och allra helst vill man ha den absolut senaste modellen. Det kan då verka lockande att köpa sin lur genom en av de många avbetalningsplaner som låneföretag erbjuder. Trots att en relativt låg månadskostnad kan tyckas mer bekvämt än att betala en stor summa direkt så finns det många nackdelar med avbetalningsplaner.

Om du köper din telefon på avbetalning så kan det först och främst tillkomma ränteavgifter som höjer totalkostnaden för dig. Även om du använder dig av en avbetalningsplan som tekniskt sett är räntefri så kan det dessutom finnas dolda kostnader som du blir varse om först efter köpet. 

Det stora problemet med avbetalning är att det förvisso kan verka frestande att få en ny telefon för ett förhållandevis lågt kostnadsbelopp varje månad, men totalbeloppet kan bli massivt. Ett lån på 10 000 kronor, med låg nominell ränta och uppdelat på de tre år man kan tänkas ha en mobiltelefon, kan lätt växa till 13 000 kronor i avbetalningar - en ökning på 30%.

Detta beror på att den nominella räntan säger väldigt lite vid avbetalningar av både mobiltelefoner och andra produkter. Istället så bör man se till den effektiva räntan, som även inkluderar andra kostnader och avgifter. Om du redan är fångad i en eller flera avbetalningsplaner med dåliga villkor och hög effektiv ränta så kan det vara en god idé att ersätta dessa med ett samlingslån från Sambla.

Du bör då använda dig av en jämförelsetjänst som Sambla för att hitta den bank som passar bäst för dig. Detta kan även vara aktuellt om du är ute efter att köpa en ny telefon och inte har andra lån. Hos Sambla så jämförs över 20 banker för att du ska kunna få så förmånliga villkor som möjligt.

Att ha en bra och modern mobiltelefon är idag en nödvändighet för många. Man ska dock inte behöva fastna i ofördelaktiga avbetalningsavtal som kostar skjortan för att ha råd med detta. Undersök därför alltid dina finansieringsalternativ!