Annons

Svar app för app – hela listan i detalj

100 populäraste apparna – så svarade de om Huawei App Gallery

Mobil har kontaktat utvecklarna av de populäraste apparna för att fråga om du överväger att vara med även i Huawei App Gallery.

Publicerad Uppdaterad

Bland de utvecklare som vi fått svar från finns Aftonbladet, Coop, Dplay, Försäkringskassan, Kivra, Postnord, SJ och SMHI. Du kan läsa alla svar nedan som plusmedlem. 

1177 Vårdguiden

Utvecklare: Inera

Bland de utvecklare som vi fått svar från finns Aftonbladet, Coop, Dplay, Försäkringskassan, Kivra, Postnord, SJ och SMHI. Du kan läsa alla svar nedan som plusmedlem. 

1177 Vårdguiden

Utvecklare: Inera

Appar: 1177 Vårdguiden

Bolaget som utvecklat appen 1177, heter Inera och de har haft en dialog med Huawei om appen 1177 Vårdguiden och Huawei App Gallery. Just nu ser dock Inera över appens strategi och utformning och kommer under den perioden inte anpassa befintlig app till Huaweis appbutik, får vi veta av Lena Ivö på Inera. 1177 Vårdguiden kan nås även via webbläsare och när appens strategi är klar ska Inera ta ställning till frågan om Huawei App Gallery igen. 

Aftonbladet

Utvecklare: Aftonbladet

Appar: Aftonbladet Nyheter, Aftonbladet Tidning, Sportbladet

Angående både Aftonbladets och Svenska Dagbladets appar får vi som svar från kommunikationschefen på det gemensamma ägarbolaget Schibsted att de tittar på saken, men ännu inte tagit något beslut.

Aimo Park/Mobilpark

Utvecklare: Aimo Park

Appar: Mobilpark

Aimo Park har en dialog med Huawei och en ambition att göra en app. Av Peder Ståhlberg på Aimo Park får vi veta att bolagets apputvecklare gör en förstudie och att målet är att en färdig app ska vara klar under andra halvåret 2020.

Blocket

Utvecklare: Blocket

Appar: Blocket

Blocket lämnar ingen kommentar. Tero Marjamäki som är kommunikationschef meddelar bara att de av konkurrensskäl inte delar med sig av strategiska planer.

Coop

Utvecklare: Coop

Appar: Coop

– Det är intressant för oss att våra appar finns med i Huaweis appbutik App Gallery, säger pressekreterare Tarik Belqaid på Coop Sverige. Coop vill att deras appar ska nå så många som möjligt eftersom deras kunder är hela den svenska befolkningen fortsätter han och säger att Coop tycker det är relevant så länge som Coops kunder och medlemmar tycker det.

Dagens Nyheter

Utvecklare: Dagens Nyheter

Appar: Dagens Nyheter, E-DN

Granntidningen Dagens Industri finns i Huaweis App Gallery, men av Fredrik Björnsson på DN får vi veta att inga sådana planer finns i dagsläget för Dagens Nyheters appar. Samtidigt svarar han att det är möjligt att appen för att läsa papperstidningen kan göras tillgänglig för Huaweis surfplattor. 

– Generellt kan man säga att vi alltid tittar på nya plattformar och kanaler för att tillgängliggöra vår journalistik, oavsett om det är Huaweis mobiltelefoner, Snapchat, Youtube eller något annat.

Dplay

Utvecklare: Discovery

Appar: Dplay

På Discovery Networks får vi av PR-chefen Sanna Gollne veta att man just nu utvecklar en Dplay-app för Huawei App Gallery. Det finns ännu inget datum för lansering, men man bekräftar alltså att den kommer. 

Eurosport

Utvecklare: Eurosport

Appar: Eurosport, Eurosport Player

Eurosport är en del av Discovery och vi har därför frågat Discovery Networks som hanterar Dplay-appen även om Eurosports appar, men där har vi inte kunnat få svar eftersom besluten kring den sker på en internationell nivå och det inte finns några beslut tagna.

Expressen

Utvecklare: Expressen

Appar: Expressen Nyheter, Expressen Tidning, GT, Kvällsposten, Sportexpressen med flera.

Expressen har ännu inte tagit något beslut om deras appar ska finnas på Huawei App Gallery. Jakob Wagner som är redaktionell utvecklingschef meddelar Mobil att mobilsajten expressen.se så klart går att nå i alla webbläsare och att Expressen ska finnas tillgänglig där deras publik finns. 

Filimundus

Utvecklare: Filimundus

Appar: Pettsons uppfinningar, Brio World, Pippi Villa Villekulla, Pippi Memo, Pettsons Memo, Animal Fun Park med flera.

VD Linus Feldt berättar för Mobil att bolaget haft kontakt med Huawei om att medverka, och att man haft ett inbokat möte som dock skjutits på framtiden på grund av Covid-19-pandemin. Filimundus har i dagsläget, säger han, inga planer på att vara med i App Gallery. De vill helst vänta tills en plattform etablerats innan de går med då det annars kan bli mycket administration för bolaget.

Försäkringskassan

Utvecklare: Försäkringskassan

Appar: Försäkringskassan, Mina sidor

På Försäkringskassan bekräftar Johanna Ullman, områdeschef digital kundmöte på Försäkringskassan att de har en dialog med Huawei och att de tittar på hur många användare det är som använder telefonerna. Hon anser att det är en hel del jobb att släppa en app hos en ny operatör och sedan sköta de uppdateringar som sker, men poängterar att det är intressant att vara med i App Gallery när målgruppen är så stor att den motiverar det. 

Planerar ni att finnas med i Huawei App Gallery?

– Det är troligt, om antalet som använder deras mobiltelefoner är tillräckligt stort eller ökar, säger hon. 

Google

Utvecklare: Google

Appar: Google, Google Foto, Google Kalender, Google Docs, Chrome,  Google Keep, Google Drive, Google Assistant, Google Home, Google Lens med flera.

Google meddelar att de och enligt Google själva alla andra amerikanska bolag är förbjudna att ha appar i Huawei App Gallery. 

Handelsbanken

Utvecklare: Handelsbanken

Appar: Handelsbanken, Handelsbanken Företag, Handelsbanken Barn

Handelsbanken följer utvecklingen, får vi veta av tillförordnade presschefen Mats Olsson, men just nu är det inte aktuellt enligt honom att apparna ska finnas med i Huawei App Gallery.  

Happn

Utvecklare: Happn

Appar: Happn

Hos dejtingappen Happn bekräftar Marine Ravinet för Mobil att bolaget kontaktats av Huawei, men att man varken har svarat på förfrågan eller tagit något slutgiltigt beslut om huruvuda Happn ska finnas även hos Huaweis appbutik.

HBO Nordic

Utvecklare: HBO Nordic

Appar: HBO Nordic

Streamingtjänsten HBO Nordic finns i Googles appbutik och hos Apple, men kan inte ge några besked om de släpper appen även hos Huawei. Karin Larsdotter som är presskontakt på HBO Nordic säger att de ständigt utvärderar nya distributionskanaler för sin tjänst men alltså inte kan uttala sig ytterligare i detta nu.

ICA

Utvecklare: ICA

Appar: ICA, ICA Pronto

ICA har varit i kontakt med Huawei, men har enligt Edvard Lind på ICA ännu inte fattat något beslut i frågan, mycket baserat på att efterfrågan fortfarande är begränsad. 

Kivra

Utvecklare: Kivra

Appar: Kivra

Den digitala brevlådan Kivra har varit i kontakt med Huawei får vi veta av kommunikationschefen Henrik Höglin. De finns redan med i appbutiken i form av en snabbapp, alltså en webbaserad app och ska enligt Henrik Höglin följa utvecklingen och senare ta beslut om de även ska utveckla en app. 

Klarna

Utvecklare: Klarna

Appar: Klarna

Här får vi ingen information om Klarnas planer. Presschefen Niklas Gillström meddelar att de avstår från att kommentera i nuläget.

Krisinformation.se

Utvecklare: MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap

Appar: Krisinformation.se

MSB har haft en diskussion med Huawei men inte tagit något beslut om appen Krisinformation ska finnas med i Huawei App Gallery. Anna Lindbäck som är pressansvarig på MSB säger att de är med på Apples Appstore och Google Play för att de är störst.

Länsförsäkringar

Utvecklare: Länsförsäkringar

Appar: Länsförsäkringar

Från Länsförsäkringar hälsar presschefen Ola Kallemur att de följer utvecklingen för Huaweis appbutik, men att man inte tagit några buslut utan just nu avvaktar.

McDonalds

Utvecklare: McDonalds

Appar: McDonalds

McDonalds svenska app verkar inte vara på väg till Huawei. Från det svenska McDonalds-kontoret får vi veta att appen sköts från huvudkontoret i USA och därifrån får vi aldrig några svar på våra förfrågningar.

Nordea

Utvecklare: Nordea

Appar: Nordea, Nordea Wallet

Någon app för Huawei App Gallery kan Nordea inte bekräfta, men Carl Hemeren på Nordea berättar att de löpande utvärderar nya alternativ, vilket även gäller Huawei App Gallery. Nordeas tjänster finns tillgäng via webbläsaren för de kunder som använder Huaweis senaste mobiler och surfplattor.

Pinchos

Utvecklare: Pinchos

Appar: Pinchos

På apprestaurangen Pinchos, där alla beställningar i restaurangerna sker via en app bekräftar man att de har en dialog med Huawei.

– Nu när både Bank ID och Swish finns i Huawei App Gallery så är det antagligen bara en tid- och utvecklingsfråga innan också vi finns där, säger marknadschefen Håkan Tiderman.

Han berättar att de den senaste tiden inte haft tid att ta ställning, men att de ser positivt på att medverka och att de vill finnas tillgängliga för sina gäster på de plattformar som används. 

Postnord

Utvecklare: Postnord

Appar: Postnord, Riktiga vykort

På Postnord avvaktar man i dagsläget får vi veta av pressansvariga Maria Ibsén. De för en dialog med Huawei via det bolag som utvecklar appen och Postnord finns redan idag med en spårningstjänst i form av en snabbapp. Maria Ibsén säger dock att en regelrätt app kräver mer resurser för att utveckla så den passar vilket alltså gör att man avvaktar för att se hur användandet utvecklas. 

SEB

Utvecklare: SEB

Appar: SEB, SEB Ung, SEB Företag

Banken SEB har flera appar för Android, men ännu ingen app i Huaweis appbutik. Niklas Magnusson som är pressansvarig på SEB berättar att delar av funktionerna i SEB:s appar använder ramverket Google Play Services, vilket gör att det krävs utvecklingsresurser för att anpassa dem så de fungerar i Huaweis nya mobiler. 

Idag kan inte SEB säga något om ett beslut, men de följer utvecklingen och har som ambition att SEB:s appar ska finnas på de plattformar som kunderna använder.

SJ

Utvecklare: SJ

Appar: SJ, SJ Labs

SJ har varit i kontakt med Huawei angående att medverka i App Gallery får vi veta av Stephan Ray på SJ. Något beslut har man ännu inte taget utan i nuläget följer man utvecklingen.

– Vår strategi är att finnas där våra kunder finns och om det skulle finnas en stor efterfrågan från våra kunder att SJ skulle finnas där skulle vi såklart överväga det, säger han till Mobil. 

Skatteverket

Utvecklare: Skatteverket

Appar: Skatteverket

När vi kontaktar Skatteverket angående deras eventuella medverkan i App Gallery får vi en utförlig redogörelse. Den inkluderar att verket tagit beslut att avveckla appen, eftersom man ser att den inte har en självklar roll och tillför mervärde i det övriga utbud av kontaktmöjligheter som man erbjuder. I diskussion med Huawei har även Skatteverket valt att inte medverka med en webbapp eftersom man inte anser att heller den skulle tillföra något av stort värde. 

SMHI

Utvecklare: SMHI

Appar: SMHI Väder

SMHI har kontakt med Huawei och produktansvarige Josef Runbäck säger till Mobil att man som bäst granskar avtalet som reglerar uppladdning av appen. Något närmare besked om när appen kan finnas på plats kan han dock inte ge, men säger att han bör ha ett definitivt besked efter sommaren. 

Spotify

Utvecklare: Spotify

Appar: Spotify, Spotify Kids

Spotify säger att de inte har några nyheter att dela med sig av och vill inte berätta om de överväger att vara med även i Huawei App Gallery. En talesperson för Spotify säger till Mobil att Spotify ska vara tillgängligt på att plattformar där deras användare lyssnar på musik och podcasts, men vi får alltså inga detaljer just om eventuella planer kring Huawei App Gallery.

Svenska Dagbladet, SvD

Utvecklare: Svenska Dagbladet

Appar: Svenska Dagbladet, Esvd, Svd Näringsliv

Angående både Svenska Dagbladets och Aftonbladets och appar får vi som svar från kommunikationschefen på det gemensamma ägarbolaget Schibsted att de tittar på saken, men ännu inte tagit något beslut.

Sonos

Utvecklare: Sonos

Appar: Sonos Controller

Vi har inga uppdateringar att berätta om just nu är svaret vi får från Sonos. De säger att appen finns i App Store och hos Google Play och det verkar alltså inte vara några omedelbara ändringar i den strategin att vänta. Vi får inga ytterligare kommentarer.

Sveriges Radio

Utvecklare: Sveriges Radio

Appar: Sveriges Radio Play, Radioapan, Melodikrysset

Sveriges Radio har varit i kontakt med Huawei angående att vara med i App Gallery, får vi veta av presschefen Claes Bertilson. Han säger att det inte är omöjligt att Sveriges Radio låter apparna finnas tillgängliga i App Gallery och att man just nu tittar på vad det skulle innebära. 

– Vi är intresserade av att vara tillgängliga. Vi vill finnas tillgängliga där publiken är. Och blir Huawei en populär telefon så finns det skäl för oss att överväga närvaro, säger han till Mobil.

Sveriges Television, SVT

Utvecklare: Sveriges Television

Appar: SVT Play, SVT Nyheter, SVT Sport, Musikhjälpen, SVT Barn, Bolibompa, Duo, Melodifestivalen

Pressavdelningen på SVT meddelar att SVT för en dialog med Huawei om medverkan, men att man i dagsläget inte kan ge några mera konkreta besked. SVT:s befintliga appar kan i huvudsak föras över och användas med hjälp av Huaweis verktyg Phone Clone och även om alla funktioner inte är tillgängliga kan man både titta på program och nyheter.

Swedbank

Utvecklare: Swedbank

Appar: Swedbank, Swedbank Ung, Swedbank plånbok

Swedbank har en dialog med Huawei och har även undersökt möjligheten att erbjuda bankens appar i Huawei App Gallery. 

– I dagsläget ser vi inte någon tydlig efterfrågan från kund. Därför har vi beslutat oss för att tills vidare avvakta, säger presskommunikatör Carina Sesser Nylund.

Hon påpekar dock att Swedbank ständigt följer utvecklingen och utvärderar möjligheter så beslutet kan omprövas framöver.

Telia

Utvecklare: Telia

Appar: Mitt Telia, Telia Play, Telia Smart Family, Telia Sense, Telia Ladda, Telia Smart Wifi, Telia Zappa, Telia Videomöte, Telia Touchpoint Plus, Telia Touchpoint, Telia Homecare, Telia Health Monitor, Telia Pep

Telia har en rad olika appar för både Ios och Android. Att Telia i egenskap av operatör har dialog med Huawei kan vi så klart utgå ifrån. När det gäller Telias appar säger Roija Rafii på Telia att de har som ambition att deras tjänster ska finnas där kunderna finns och att de utvärderar möjligheterna just nu. Inga beslut har dock tagits, säger hon.

Tradera

Utvecklare: Tradera

Appar: Tradera

På Tradera har man närvaro i Huawei App Gallery i form av en snabbapp, en genväg till den mobila hemsidan. Från pressansvariga där får vi veta att det ses som ett första steg att utvärdera intresset och volymerna i Huawei App Gallery. Att utveckla en regelrätt app skulle kräva utvecklingsresurser eftersom den befintliga appen använder Googles ramverk Google Play Services. Traderas produktchef står i löpande kontakt med Huawei och när volymerna ökar ska Tradera se över möjligheterna att vara med i Huawei App Gallery. 

Twitter

Utvecklare: Twitter

Appar: Twitter, Twitter Lite, Periscope

Twitter var en av de appar som fanns med när Huawei lanserade sin appbutik för den europeiska marknaden 2017. Idag finns de dock inte med och av Yasuko Murai Quinn på Twitter får vi bara veta att bolaget inte har någon kommentar.

Zalando

Utvecklare: Zalando

Appar: Zalando, Zalando Lounge

På Zalando, får vi veta att man avvaktar efterfrågan. Nathalie Fältlöv på Zalando berättar att bolaget följer en 2-butiksstrategi, vilket innebär att det är Google Play och Apple Appstore som gäller. När det gäller Huaweis appbutik väntar man och ser. Men hon poängterar att kunder med Huaweis senaste telefoner fortfarande kan handla på Zalando via telefonens webbläsare. Mycket riktigt har Zalando redan nu en så kallad snabbapp i Huawei App Gallery, vilket innebär att man kan få en webbaserad app med genväg från telefonens startskärm.

Övriga

Utöver ovanstående har Mobil även sökt följande utvecklare utan att få svar. 

Cmore, Dropbox, Easypark, Foursquare, Facebook, Lifesum, Netflix, Revolut, Runkeeper, SAS, SOS Alarm, Ikea, TV4, Twitch, Uber, Viaplay och Voi.

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?