Galaxy S24 bakom kulisserna

Intervju: Så arbetar Samsung med AI – började långt innan S24

Sally Hyesoon Jeong på Samsung Research America

Mobil har träffat ansvariga för Galaxy AI för att ställa frågor i samband med lanseringen av Galaxy S24-serien.

Publicerad Uppdaterad

Jag träffar Sally Hyesoon Jeong på Samsung Research America, en bit utanför San Jose, i samband med lanseringen av S24-serien. Just den nu lanserade Galaxy S24-serien av telefoner må vara första gången som Samsung på allvar lyfter AI, men Sally är mån om att påpeka att lång tids arbete ligger bakom.

På Samsungs kontor här i Silicon Valley har fokus förändrats i takt med att mobilbranschen och Samsungs fokus förändrats. Från mer av hårdvaruutveckling handlar så klart allt mer om mjukvara och om AI. Tidigare har Sally Hyesoon Jeong varit central i utvecklingen av Samsungs S Pen och Edge SDK samt One UI, men nu är alltså utvecklingen av Samsungs Galaxy AI hennes fokus. 

Intervjun jag får med Sally är en gruppintervju där en handfull journalister från hela världen får ställa en fråga var och Sally svarar via en tolk som översätter mellan koreanska och engelska. Den fråga jag väljer att ställa: 

Hur ser du på konkurrensen inom AI? Vad har Samsung för unika styrkor och kan ni som företag samarbeta på något sätt med era konkurrenter för ett större, gemensamt mål med AI?

Sally svarar att Samsungs inriktning är mycket av en hybrid-modell där de dels gör sitt bästa för att utveckla egna system, men alltid är öppna även för att samarbeta med partners.

Kan du ge några exempel?

– Det är ju känt att när det gäller Android så samarbetar vi med Google och vi har ju även samarbete med Microsoft, men det finns även en lång rad andra samarbetspartners.

Direkt efter intervjun har Mobil, eftersom vi bara fick ställa en fråga till Sally, ställt frågor till Samsungs svenska PR-avdelning om vilka eventuella risker bolaget ser med AI. Om etik, personlig integritet och vilket ansvar, om något, som Samsung ser sig ha om de AI-verktyg de nu gör tillgängliga används i oetiska sammanhang. De bilder som Samsung Galaxy S24-serien genererar med AI får en vattenstämpel som indikerar att bilden skapats av AI och även om man beskär bilden så att den märkningen inte kommer med finns information lagrad i bildens Exif-data. 

I ett uttalande från Samsung chefen TM Roh får vi senare veta mer om hur Samsung ser på detta. Han säger att Samsung är medvetna om frågor kring integritet, säkerhet, upphovsrätt och hallucinationer som AI väcker. Samsungs egen teknik, säger han kan erbjuda skydd och bolaget arbetar med partners för att erbjuda filter eller andra skyddsalgoritmer. Han framhåller även att Samsung ska vara öppna och transparenta om AI gentemot konsumenter så att de själva kan välja i vilken omfattning de vill utnyttja tekniken. 

Under intervjun svarade Sally även på en rad andra frågor om vilka AI-modeller Samsung använder, framtiden för Bixby och vilka andra Samsung-telefoner som kan få ta del av AI framöver. Den fördjupningen kan du som är Plus-medlem läsa här