https://www.mobil.se/tester/sonos-musikpaket-till-mobilen-i-test
418840
Tester
Lyfter med Spotify

Sonos musikpaket till mobilen i test

I Sonos paket för mobiler hör faktiskt Iphone till en av de svagare länkarna. Mest njutbart är Sonos i Spotifys sällskap.

Sonos är inte bara en högtalare till mobilen och en bra sådan utan rymmer även en hel del intelligens och andra funktioner. Funktionen är trådlöst så tanken är att man ska kunna sätta Sonos-högtalare i olika rum och sedan styra var man vill att respektive musik ska spelas. Allra mest gillar jag möjligheten att spela Spotify direkt i Sonos. Sonos kan styras via mobilen, vi har testat med Iphone.

Det är kanske bra att klargöra nu direkt vilken roll egentligen Iphone spelar i den här uppsättningen. Egentligen kan Sonos även leverera en fjärrkontroll med liten färgskärm för att styra alla högtalare och musikkällor. Den är dock stor, tung och framförallt dyr. Oförståligt dyr. Och eftersom Iphone fungerar på samma sätt och är betydligt smidigare så bryr jag mig inte ens om att packa upp den ur kartongen. Det är ju Iphones roll som jag vill testa och för den delen även de andra komponenterna. Iphone fungerar alltså som en fjärrkontroll för att styra musiken och man laddar ner en gratis app i Iphone som sedan styr musiken mellan de olika rummen och komponenterna som används.

Jag stöter på lite problem när jag börjar installera, för jag tänker att mitt befintliga wlan hemma ska kunna fungera för att ansluta alla enheter, men jag inser snabbt att man måste ha det som kallas en Zonebridge. Först och främst för att ens komma igång måste man själv ha en router hemma dit man kan ansluta allt. Jag sätter en högtalare i köket och ansluter den till den Zonebridge som står vid datorn och är ansluten till en trådlös router. Datorn är fortfarande kärnan i uppsättningen av de olika prylar som kommer från Sonos. Det är i datorn man först måste ställa in alla enheter som högtalaren, Zonebridgen och den Iphone-docka som jag också testar som en del i den här uppsättningen.

Först och främst kan man när man börjar lyssna konstatera att ljudet är riktigt bra. Först lite för mycket bas för min smak, men när det är justerat i inställningarna märks att det finns riktigt bra resurser och även på höga volymnivåer levererar den högtalare jag testar ett mycket fylligt ljud och det är helt klart en av de bästa högtalare till Iphone som jag testat. Också en av de dyraste men då kanske för att den har en del andra funktioner också.

Som utgångspunkt är det Itunes i datorn som är källan varifrån högtalaren får den musik den spelar upp. Man får ange i datorn att musiken ska delas ut trådlöst och sedan kan man, eller rättare sagt högtalaren, alltså komma åt den trådlöst i huset. Man kan styra musiken antingen från Sonos-programmet i datorn, från Sonos fjärrkontroll eller från sin Iphone med rätt app installerad. Ett litet irritationsmoment när jag testar i Iphone 4 är att det tar 5-10 sekunder för appen att starta varje gång man kör igång den. Har du hunnit göra något annat med telefonen blir det alltså en lite onödigt lång väntan, även om man bara dubbelklickar sig till aktivitetsfältet och kör multitasking måste man alltså vänta de här sekunderna för att appen ska starta på nytt och låta dig ändra volym eller byta låt.

Allt det här kan man påpeka, förutsätter att datorn där musiken ligger är igång och tillgänglig via nätverket. Kanske främst därför så uppskattar jag ännu mer möjligheten att lyssna på Spotify. Då blir högtalaren mer självförsörjande och kan alltså spela musik (från Spotify eller annan källa på nätet) utan att du är beroende av att datorn är igång. För att spela Spotify i Sonos krävs precis som för att spela Spotify i mobilen att du har ett premium-konto som kostar 99 kronor per månad. När du spelar musik från Spotify i Sonos så styr du musiken precis som du gör när musiken kommer från Itunes i datorn. Skivomslaget kommer upp i appen i Iphone och du kan direkt därifrån välja i vilket rum du vill spela musiken och vilken musik som ska ljuda. Man lägger till musik i en spelkö som sedan spelas i det rum du väljer. Vill du så kan du lägga till enskilda låtar eller till exempel en hel spellista från Itunes eller ditt konto hos Spotify.

När man spelar musik på det här sättet och rör sig mellan olika rum så är det faktiskt synd att man inte kan styra mer från själva högtalaren. Vill man till exempel byta låt så måste man först leta upp Iphone om den nu ligger i fickan eller kanske på laddning och sedan starta appen vilket som sagt tar 5-10 sekunder extra. Det är i de situationerna som man gärna skulle ha en liten display på själva högtalaren som kunde visa vilken låt som spelas och två knappar för att byta låt. De knappar som nu finns på högtalaren är en Mute-knapp där du kan tysta musiken och två ytterligare knappar för att höja och sänka volymen.

Utöver Spotify finns även en del andra ljudkällor du kan lyssna på online. Till exempel finns möjlighet att lyssna på lokala radiostationer tillgängliga via nätet. Jag testar både att lyssna på Sveriges Radio och olika lokala kanaler med välljudande resultat.

Den dockningsstation för Iphone som jag testar som en del i den här uppsättningen är nog den mest tveksamma delen, med undantag för den hutlöst dyra fjärrkontrollen då. Vad man får när man köper Iphonedockan är i praktiken en helt vanlig högtalardocka för Iphone, om än uppdelad i två eller tre enheter. Iphonedockan låter alltså den högtalare du köpt från Sonos att använda Iphone som musikkälla och då använder man inte den gratisapp som Sonos har för att styra utan den vanliga musikspelaren i Iphone. Du startar och stoppar musiken där precis som vanligt, men med skillnaden att ljudet går ut i högtalaren via bottenkontakten istället för via högtalarna i telefonen eller hörlurarna.

Det här blir dock en väldigt dyr högtalarlösning och fördelen med att det är trådlöst går ju lite om intet med den uppsättningen prylar.

Höjdpunkten är helt klart när man med sin Iphone kan styra högtalaren som är direktkopplad (mer eller mindre) till Spotify eller en radiostation. Frågetecken får man dock sätta för priset och ett utropstecken i positivbemärkelse för ljudet i den här högtalaren som alltså kallas Sonos Zoneplayer S5.

Sonos Zoneplayer S5

Typ: Musiksystem inkl högtalare

Mått: 217 x 365 x 123 mm. Som stationär högtalare ger Sonos betydligt bättre ljud än storleken antyder.

Vikt: 4,15 kg.Inget du plockar med dig, men så är ju också Sonos stationär och behöver bredband och router för att kunna strömma från radio och musiktjänster.

Knappar: 3Volym upp och ner samt ljud av (mute)

Spellistor: I datornVia Itunes, Windows Mediaplayer mfl.

Kompatibla musiktjänster: StrömmatLast.fm, Spotify, svenska lokala radiokanaler, mm.

Högtalare: Högtalarsystem inklusive woofer på 3,5 tum.

Ljudingång: Möjlighet att ansluta ljudkällor via 3,5 mm-kabel

Lagrade filer:Mac eller WindowsDu kan använda filer som är lagrade i Itunes eller Windows Mediaplayer på din dator eller på en nätverksansluten hårddisk (NAS).

Filformat: Mp3, Itunes Plus, WMA (inkl köpta låtar), AAC, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Audible Flac samt Wav och Aiff okomprimerade. Ej DRM-skyddade filer köpta i Itunes.

Pris: 4000 kr

Betyg: 6

Sonos Zonebridge BR100

Typ: Trådlös brygga

Funktion: Zonebridge är ett måste om du vill placera högtalaren på en annan plats än just där du har din router. Du ansluter alltså Zonebridge i routern och har efter det möjlighet att ställa Zoneplayer var som helst i huset utan krav på nätverksanslutning via kabel.

Mått: 41 x 110 x 110 mm

Vikt: 270 gram

Anslutning: Ethernet två portar dit du ansluter en kabel till din router. Skapar trådlöst ”SonosNet”, ett lokalt peer-to-peer nät.

Pris: 1000 kr

Sonos till andra mobilsystem

Dockningsstation finns bara till Iphone, men i övrigt är Sonos inte egentligen ett Iphone-specifikt system. Till Android finns det för närvarande tredjeparts-appar för att fjärrstyra Sonos-systemet. Sonos egen app till Android ska lanseras i slutet av mars. Såvitt vi kan avgöra finns det ännu inte någon app för Sonos till övriga smartphone-system, varken officiell eller från tredje part.