https://www.mobil.se/tester/test-acer-iconia-one
561628
Tester
På gränsen

Test: Acer Iconia One

● BILDSPEL
Iconia är en bra budgetplatta, men priset kommer snabbt ikapp den.

Vi blir allt oftare förvånade när det dyker upp dyrare surfplattor (frånsett Ipad som alltid kostar pengar då) eftersom vi gärna hävdar att de uppgifter som en surfplatta i praktiken används till går att göra med billigare enheter. För i ärlighetens namn använder du den bara för snabba mejl, surf hemma i soffan, film och kanske något lättare spel (ni som trots allt använder plattan till annat behöver inte ta illa upp, men ni är i minoritet).

Ur den synvinkeln ser Acers billiga Iconia One ut att vara den perfekta plattan, just för att den borde klara av det mesta och samtidigt är väldigt billig. Med tio tum stor skärm känns den även mer anpassad för olika multimediadelar än många mindre plattor.

Hårdvaran gör ett hyggligt jobb med att upprätthålla den tesen också. Skärmen är fullt godkänd sett till både upplösning och färgåtergivning. Givetvis finns det betydligt bättre att tillgå i dyrare kategorier, men på det stora hela kan vi inte påstå att vi lider här direkt. När det kommer till övrig hårdvara går det knappast i racerfart någonstans, men tillräckligt för surf och liknande. Utsätter vi plattan för lite tyngre videofiler att spela upp är den inte helt med på noterna alla gånger, men för det mesta sköter den de uppgifterna rätt bra ändå.

Nackdelen som vi märker direkt när vi börjar använda plattan är att arbetsminnet är väldigt litet och att plattan är väl medveten om det. Iconia One har nämligen ett städprogram inbyggt som ska hålla rätt på systemet så att allt flyter på snabbt. En av dess uppgifter är att övervaka arbetsminnet och redan när plattan håller på och laddar ner uppdateringar för de förinstallerade apparna börjar städappen gnälla över att arbetsminnet börjar ta slut. Samma sak händer egentligen hela tiden, även om plattan fortsätter att vara användbar. Men att medföljande verktyg gnäller över begränsningar redan från start är i det långa loppet knappast ett gott tecken för frustrationsfritt användande.

Funktionsrik
Precis som med företagets telefoner är mjukvaran ganska påkostad, eftersom den har hämtats från dyrare modeller. En begränsad funktion för att köra två appar på skärmen finns där, liksom möjligheten att köra diverse småappar som kalkylator och anteckningar i småfönster på skärmen. Samtidigt hittar vi även ett barnläge, molntjänst, officepaket och så vidare. Även om det innebär att Acers platta tillhör en av de mer välfyllda plattorna i form av bloatware får vi ändå ge dem beröm för att det enbart är deras egenutvecklade prylar som återfinns där.

Sammantaget handlar det inte om en otrevlig platta på många sätt. Men när till och med plattan själv erkänner att den har för lite arbetsminne känns det betydligt klokare att gå på någon av Acers plattor för en femhundring mer eller liknande för att få lite mer spelrum.

Testbild

Okej sett till priset och för att vara en platta. Faktiskt fullt godkänt.

Relaterade artiklar