Så gör du för att vara bland de första

Android 11 – i de här telefonerna kan du testa det redan idag

Google har släppt Android 11 skarpt och det innebär även att flera tillverkare redan nu låter dig installera systemet i din telefon.

Publicerad Uppdaterad

Medan Google släppt Android 11 i skarp version till flera av sina Pixel telefoner har flera tillverkar öppnat upp sina publika betatest av Android 11. Det betyder att du som har rätt telefon och vill ta chansen att prova kan göra det redan idag. Just eftersom det handlar om beta-versioner i de här fallen och att det därför kan finnas buggar och funktioner som inte fungerar alls, så bör man tänka sig för innan man provar och kanske inte använda en telefon man är beroende av för sitt dagliga användande.

Xiaomi och Oneplus först ut

Utöver Google är det mobiltillverkarna Oneplus och Xiaomi som är först ut med öppna betaprogram där du som har en telefon kan prova systemet själv. Sedan tidigare har mobiltillverkarna haft betaprogram för utvecklare, men nu är det alltså öppet för användare generellt att prova i betaform. För Oneplus är det mobilerna Oneplus 8 och 8 Pro som gör att du kvalificerar dig till betaprogrammet och alltså redan nu kan ladda ner och testa. På Oneplus eget forum finns mer ingående instruktion för hur du går tillväga. Hos Xiaomi å sin sida är det Mi 10 och Mi 10 Pro som är de första Xiaomi-mobilerna att få tillgång till Android 11.

Utöver de nyheter som tillverkarna själva adderar handlar Android 11 till stor del om integritetskontroll och om att ge dig bättre koll på dina konversationer med människor du har kontakt med, oavsett vilken app det är genom. Det här sker med så kallade konversationsbubblor så att du enkelt hittar dialogerna du för.