Köpråd, tips och förklaringar

Frågor och svar: Mobils redaktion svarar på aktuella mobilfrågor

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Vilken telefon som är bästa budgetmobilen, olika köpråd, tips om användningsområden och mycket annat. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Lurendrejeri på webbshop

Fråga: Jag såg annonser på Wish där Samsung S30 är till salu för ungefär 100 dollar. Den telefonen finns ju inte ännu så det måste väl vara bedrägeri? 

Erik Mörner svarar: Ja, det verkar helt klart vilseledande. Faktum är att vi för ett par år sedan provade att köpa en Iphone-kopia för en väldigt billig penning från Kina och det var en telefon som visserligen på utsidan hade viss likhet med Iphone, men som på insidan var något helt annat. Den hade så klart inte Ios och det utlovade lagringsutrymmet på 64 GB visade sig vara några ynka megabyte. Laddningskontakten var så klart inte Apples, utan vanlig mikro-usb och på punkt efter punkt var telefonen helt enkelt långt under förväntningarna. Även om den sett till prislappen egentligen var helt okej, bara inte en Iphone. Säkerligen är erbjudandet om S30 ett liknande lurendrejeri. 

Lurendrejeri på webbshop

Fråga: Jag såg annonser på Wish där Samsung S30 är till salu för ungefär 100 dollar. Den telefonen finns ju inte ännu så det måste väl vara bedrägeri? 

Erik Mörner svarar: Ja, det verkar helt klart vilseledande. Faktum är att vi för ett par år sedan provade att köpa en Iphone-kopia för en väldigt billig penning från Kina och det var en telefon som visserligen på utsidan hade viss likhet med Iphone, men som på insidan var något helt annat. Den hade så klart inte Ios och det utlovade lagringsutrymmet på 64 GB visade sig vara några ynka megabyte. Laddningskontakten var så klart inte Apples, utan vanlig mikro-usb och på punkt efter punkt var telefonen helt enkelt långt under förväntningarna. Även om den sett till prislappen egentligen var helt okej, bara inte en Iphone. Säkerligen är erbjudandet om S30 ett liknande lurendrejeri. 

Farlig benchmarkapp?

Fråga: Benchmark-appen Antutu som ni använder för att mäta prestanda i mobilen är borta från Google Play Store. Är den farlig på något sätt? Hur?

Elias Nordling svarar: Antutus ägarförhållande är oklart men appen verkar ha koppling till företaget Cheetah Mobile, som gjort sig ökänt för att köpa upp andra appar och använda fula metoder med in app-köp och dataspårning. Efter att ha blockerat enskilda appar har Google till slut svartlistat hela företaget, och därför är även Antutu spärrat från Play Store.

Antutu hävdar att de inte ägnar sig åt ohederliga aktiviteter. Du kan fortfarande gå till www.antutu.com och ladda ner APK-filen och installera. Personligen brukar jag när jag testar mobiler installera Antutu, köra det, och sedan avinstallera igen, bara för att vara på säkra sidan. På Iphone är Antutu tillgängligt som vanligt direkt i Appstore.

Vilsen i Iphone

Fråga: När jag numera ska radera appar i IPhone så får jag välja mellan att radera eller ta bort. Vad är egentligen skillnaden? Och själva raderandet går i fler steg nu än tidigare. Varför ska det vara så krångligt?

Erik Mörner svarar: Det här har med relativt nya IOS 14 att göra. Då (i höstas) introducerade Apple möjligheten dels att dölja några av startsidorna med ikoner, samt att ta bort appar från hemskärmen utan att radera dem från telefonen. När du raderar en app så försvinner den verkligen från telefonen. Genom att bara ta bort en app kan du frigöra plats på hemskärmarna, men den appen du tagit bort finns fortfarande kvar om du söker efter den i Appbiblioteket. Du hittar appbiblioteket till höger om din sista hemskärm och där samlas alla appar efter kategorier eller i bokstavsordning.

Android 11 till S10e

Fråga: I er lista över Samsung telefoner som ska få Android 11 nämns inte Samsung Galaxy S10e, trots att stort sett alla Samsung telefoner i S och A serierna får. Har den fallit bort?

Elias Nordling svarar: Samsung har sedan listan dök upp släppt en ny lista specifikt för Europa där S10e och S20 FE, som saknades på den första listan, är med. Galaxy S10e planeras att få Android 11 och One UI 3.0 i januari. 

Android Auto när?

Fråga: När kommer Android Auto till Sverige egentligen?

Erik Mörner svarar: Du känner kanske till att man kan smyginstallera Android Auto och det har funnits på svenska en tid, men än så länge är det inte officiellt tillgängligt i Sverige, vilket alltså försvårar för den som vill använda det. Du måste alltså ladda ner filen från potentiellt osäkra källor. Nu har i alla fall Google officiellt meddelat att Google Auto kommer till Sverige “inom några månader”. Det är uttalandet kom i början av december, så en lansering under våren bör vi kunna räkna med.

Samsung One UI 3.0

Fråga: Jag har installerat Samsungs Androiduppdatering till S20. Men, i varje mapp har jag nu bara tre appar horisontellt per rad, mot tidigare fyra. Kan inte för mitt liv lista ut hur jag återställer det... Hjälp?

Elias Nordling svarar: Det är en ändring som samsung gjort i gränssnittet One UI 3.0. Såvitt jag känner till ger Samsung dig inte möjlighet att ändra det själv.

Fingeravtrycksläsaren i Realme X50 5G

Fråga: Visst har ni testat Realme X50 5G, en undran eftersom ni provat den, hade ert exemplar svårt att läsa fingeravtryck? Eller inte funkade alls? Jag har problem med att den inte alltid reagerar, och att mobilen inte heller låser sig utan bara halvt och den vägrar o låsa upp från svart skärm.

Erik Mörner svarar: Ja, den har jag testat utan att få några liknande problem. Kanske läge att du hör av dig till återförsäljaren och undersöker detta om problemet kvarstår.

Skärmuppdateringsfrekvenser

Fråga: Varför satsa galet mycket på uppdateringsfrekvenser på 144 Hz på skärmen? Vore det inte bättre att satsa mer på att förbättra upplösningen, höja pixeldensiteten eller kanske satsa på en annan typ av skärm?

Elias Nordling svarar: Högre uppdateringsfrekvens på skärmen ger verkligen synbara förbättringar när man skrollar, åtminstone om skärmen i övrigt är snabb. Det finns säkert en gräns när ögat inte kan uppfatta ytterligare förbättringar, men där är vi inte ännu. Det är vi däremot med högre upplösning och pixeldensitet, där det är svårt att uppfatta skillnaden mellan en full HD-skärm och en med högre upplösning.

Apple Watch utan Iphone

Fråga: Går det att använda Apple Watch utan Iphone?

Erik Mörner svarar: Apple Watch har blivit allt mer fristående och nu senast så introducerade Apple möjligheten för barn eller andra som inte har en egen Iphone att trots det använda en Apple Watch. Det hela kallas Family Setup och innebär att en familjemedlem ställer in klockan med sin Iphone och att klockan sedan fungerar fristående. Det kräver dock att det är en Apple Watch med möjlighet till mobiluppkoppling och eget e-sim. Idag erbjuder svenska operatörer bara e-sim som en tilläggstjänst till ditt befintliga abonnemang, inte som enskild tjänst på det sätt som krävs här och därför är Family Setup i praktiken ännu inte tillgängligt i Sverige.

Hur funkar e-sim i klockan?

Fråga: Hur gör jag för att få mobilabonnemang till min klocka?

Erik Mörner svarar: Då krävs att du först har en klocka som stödjer e-sim. Det gör de esimutrustade modellerna av Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Sedan behöver du vara kund hos en av de operatörer som erbjuder e-sim till klockor, för klockabonnemang tecknar du som tillägg till ditt befintliga mobilabonnemang. De operatörer som erbjuder e-sim till klocka är Telia, Tele2, Telenor och Tre, så ingen av de mindre operatörerna.

Bästa Corona-appen för video?

Fråga: Om man ska umgås några stycken i grupp utan att träffas, via videosamtal alltså, vilken app är att föredra? 

Erik Mörner svarar: Det finns många att välja på och enklast är troligen att utgå från vilka ni är som ska ses och vilka appar ni använder. Har ni till exempel redan nu kontakt via Imessage, Instagram eller Facebook så finns ju videosamtal där, vilket gör det enkelt att ta steget från text till video. En annan faktor att ta hänsyn till, om ni ska sätta ihop en digital samling, är ju att välja en plattform som alla har tillgång till. Imessage och Facetime fungerar bara på Apple-enheter så om någon använder Android är Googles videoapp Duo, som även finns till Ios ett alternativ, liksom Google Meet och de redan nämnda Instagram och Facebook som ju alla fungerar på både Ios och Android. 

Android 11 till S20 FE?

Fråga: Såg att Android 11 och nya One UI är på väg till S20-serien, men den har inte kommit till min S20 FE? 

Erik Mörner svarar: Det är Samsung galaxy S20, S20 Plus och S20 Ultra som är först ut och tydligen räknar Samsung inte riktigt S20 FE till “S20-serien” eftersom S20 FE lanserades månader senare. Det ser också ut att dröja innan FE får uppdateringen, enligt Samsung troligen i februari 2021.