Annons

Mobilredaktionen svarar på läsarfrågor

Nya Android, bäst headset, laddstrul, billiga kameramobiler och mera

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Hur viktig senaste Androidversionen är när du köper ny mobil, om Instagrams nya flöde, hur du kan få en gratisladdare av Samsung, vilken mobil som har bästa kameran och mycket, mycket mer. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Nedlagd LG-mobil bra val?

Fråga: Jag undrar om du vet om LG:s telefon Velvet 5g finns att köpa? Är den bra?

Elias Nordling svarar: LG slutade tillverka mobiltelefoner för ett år sedan. Då hade det redan gått två år sedan de slutade sälja mobiler i Sverige. Så även om det hade gått att få tag på en LG Velvet i Sverige (vilket verkar svårt) kan vi inte rekommendera köp från nedlagda tillverkare då man inte kan räkna med mycket support eller reparationsmöjligheter.  

Nedlagd LG-mobil bra val?

Fråga: Jag undrar om du vet om LG:s telefon Velvet 5g finns att köpa? Är den bra?

Elias Nordling svarar: LG slutade tillverka mobiltelefoner för ett år sedan. Då hade det redan gått två år sedan de slutade sälja mobiler i Sverige. Så även om det hade gått att få tag på en LG Velvet i Sverige (vilket verkar svårt) kan vi inte rekommendera köp från nedlagda tillverkare då man inte kan räkna med mycket support eller reparationsmöjligheter.  

Android 12 hur viktigt?

Fråga: Jag ska köpa en ny mobil och funderar på om jag ska välja en äldre Android-modell. Hur viktigt är det att ha Android 12 i mobilen?

Elias Nordling svarar: Android 12 innehåller väl inga nyheter du behöver egentligen, men om du planerar att ha din mobil länge så är det ju en fördel att den kommer att uppgraderas så länge som möjligt framöver. Till exempel Mobilt Bank-ID slutar stödjas för äldre Androidversioner varteftersom, och en förra årets mobil kommer att sluta stödjas ett år före en årets modell, givet att bägge är garanterade lika många uppdateringar.

Bortvald i Instagram

Fråga: Ni skrev att Instagram gör om hur feeden visas för runt två veckor sedan men jag har fortfarande inte märkt av ändringarna ni skrev om i appen?

Erik Mörner svarar: Den här typen av uppdateringar brukar alltid skickas ut i omgångar. Jag har märkt det själv genom att vi på Mobils Instagramkonto fick uppdateringen och den nya feeden rätt snabbt, medan jag på mitt privata konto inte heller fått den ännu. Det kan helt enkelt dröja och utrullningen sker globalt under en period. Instagram, eller Meta som äger tjänsten har inte sagt något om när alla ska ha fått tillgång till de nya funktionerna. 

Mobilabonnemang jag inte beställt

Fråga: Jag har plötsligt nu fått sms, samtal (som jag missade att svara på) och e-post från operatören Hallon. De hävdar att jag beställt ett nytt abonnemang och att jag bara ska klicka för att slutföra beställningen. Men jag har ju inte beställt något. Undrar dels om det är lagligt och sen om det ens är Hallon eller någon som försöker luras.

Erik Mörner svarar: Om du inte beställt något så är ju det bästa att meddela Hallon det, så att de kan annullera beställningen. 

Gratisladdare för försening

Ingen laddare följer med S22 Ultra, så har du ingen snabbladdare gör du klokt i att köpa till en.
Ingen laddare följer med S22 Ultra, så har du ingen snabbladdare gör du klokt i att köpa till en.

Fråga: Läste artikeln om att Samsung haft förseningar och inte kunnat leverera S22 i tid till oss som förbeställt. Och att de ska kompensera genom att ge bort en laddare. Gäller det alla som köpt eller bara de som köpt direkt av Samsung?

Erik Mörner svarar: Jag kollade upp det här ytterligare. Så här säger Samsung:  “För de som har väntat över tre veckor från säljstart, den 25 februari 2022, på sin produkter ur antingen S22-serien eller Tab S8-serien erbjuder vi möjlighet att få en 25W-snabbladdare (EP-TA800XBEGWW) utan kostnad. Till kunder som beställt via samsung.se erbjuder vi en duo charger (EP-P4300TBEGEU) utan kostnad. Denna kompensation gäller de konsumenter som köpt eller förbeställt sin produkter från S22-serien eller Tab S8-serien via någon av våra återförsäljare eller via samsung.se innan den 11 mars 2022 och erbjudandet måste utnyttjas innan 18 april 2022."

Bäst kamera

Fråga: Vilken är den bästa smartphonen om man vill ha bra bilder och videos?

Erik Mörner svarar: Just nu troligen Samsung Galaxy S22 Ultra som är mest mångsidig, men föredrar du Ios så är Iphone 13 Pro också väldigt bra. Vi ska snart göra ett nytt jämförande kameratest, men här ser du förra årets:  https://www.mobil.se/tester/jamforande-tester/jamforande-test-basta-kame...

Det som främst avgör vilken mobil som är bästa kameran för tillfället är ju bland annat när den kom, det är ju ofta så att den senaste telefonen är den bästa och det är ju S22 Ultra som är det senaste riktiga flaggskeppet. S22 Ultra är visserligen extremt lik S21 Ultra när det gäller kamerorna, men vi får se hur de övriga förbättrat sig sedan förra året.

Idag gör ju även komponentbristen att tillverkarna kan ha svårt att förbättra sig. Vissa nya telefoner som släppts senaste tiden är till och med sämre än de telefoner som släpptes för ett år sedan och som dom är satta att ersätta.

Inkommande klocksamtal

Fråga: Hej! Jag läste din recension ang Xiaomi Mi Watch Lite. Jag har köpt en sån klocka till min svärmor och har försökt hela helgen att få den fungera. 

Vi får igång den bra men stöter på ett problem. När det ringer så visar klockan "incoming call" men inte något namn på vem som ringer. När samtalet ej svaras eller trycks bort står däremot "missat samtal från ..." Då visas namnet på den som ringt. 

Är det här något du märkt av när du testat klocka och isåfall vet hur jag löser? 

Oerhört tacksam om jag får svar, hoppas även på lösning innan jag blir tokig på klockan.

Erik Mörner svarar: Hej, det kan nog skilja sig mellan olika telefoner. I praktiken fungerar ju telefonen som ett bluetoothheadset just i hänseendet att den information du frågar om styrs av vilken bluetoothhantering telefon och klocka har med varandra och vad respektive produkt har stöd för. Det enda man kan hoppas på är nog att Xiaomi släpper en uppdatering till klockan som förbättrar denna funktion i kombination med just den telefon ni använder.

Dålig videospelare

Fråga: Jag har en Samsung Galaxy S22. Om jag ska se videofilmer öppnas de i ett program där jag ej kan backa eller spola fram och tillbaka, hur gör man för att alla filmer öppnas i videospelare alltid? 

Elias Nordling svarar: Det låter som du råkat välja en standardapp för videospelning som är mindre lämpad till det. För att ändra standardappen, gå in i inställningarna, skrolla ner och välj appar, välj standardappar och välj video, så kan du ändra vilken app den spelas i. 

Headset med bra samtalsljud

Fråga: Jag vill ha ett headset med två fristående öronsnäckor som inte kostar skjortan men som ändå duger att prata i telefon med. Finns det några såna?

Elias Nordling svarar: Ja det gör det. Har du en Iphone är andra generationens Airpods rätt bra för det. Ett ännu billigare men bra headset för samtal är Jabra Elite 3. På www.mobil.se/tester/jamforande-tester/test-true-wireless-med-bra-samtals... har vi gjort en lista över True Wireless-headset med bra samtalsljud och våra tester av dem.  

Laddstrul

Fråga: Hej! En konstig grej händer hemma hos oss. Vi har mobiler från flera tillverkare och ibland när jag använder laddaren till någon annans mobil laddar den inte alls. Hur kan det bli så, till och med Iphoneladdare brukar ju funka till Android så länge man byter sladd?

Elias Nordling svarar: Mobilladdning kan ske med olika strömstyrka och spänning, ju mer desto högre watt-tal och snabbare laddning. Varje laddare och mobil stödjer bara ett fåtal av alla möjliga kombinationer, så därför sker en så kallad handskakningsprocedur där laddaren och telefonen gemensamt kommer fram till snabbast möjliga laddhastighet som både mobil och laddare klarar.

De lägre laddhastigheterna är standardiserade så alla laddare ska kunna ladda alla mobiler, om än med olika hastighet, men ibland går det av en eller annan anledning snett, och laddaren fastnar i handskakningsprocessen eller hittar ingen gemensam laddhastighet fast det ska finnas. Då får man det du märkt, laddare som inte funkar med vissa mobiler. Det är egentligen inget du som användare kan göra åt det, annat än att försöka komma ihåg vilka laddare som bråkar med vilka mobiler. Rent generellt är det en poäng att använda laddare från samma tillverkare som mobilen för att den laddaren troligen då stödjer samma kombinationer av spänning och strömstyrka som telefonen stödjer för snabbare laddhastigheter.

Prova nya Apple först av alla

Fråga: Hur vet man vad som kommer i nästa versionen av Apples operativsystem?

Erik Mörner svarar: Från att ha varit extremt hemlighetsfulla så har, tvingas kanske, Apple blivit lite mer öppna de senaste åren. När det gäller just Ios, Ipad OS och Watch OS så finns faktiskt ett publikt beta-program du enkelt kan anmäla dig till för att få betaversioner av systemen och därmed möjligheten att testa nya funktioner först av alla. Apple har alltså både ett betaprogram för apputvecklare som får uppdateringar ännu lite tidigare och en för allmänheten som du signar upp dig på här: https://beta.apple.com/sp/betaprogram 

Jag skulle dock avråda från att köra betaprogramvara på en enhet du använder dagligen för särskilt tidiga versioner kan ha omfattande buggar som gör dem mer eller mindre oanvändbara. Plötsligt sparas inte kamerans bilder till exempel eller Bank ID vägrar att fungera, men har du en överbliven Iphone, Apple Watch eller Ipad och är nyfiken på vad som kommer kan det vara intressant. 

Billig med bra kamera

Fråga: Jag vill ha en bra kamera i mobilen men bryr mig inte om att den ska ha den senaste processorn och jag vill inte att den ska kosta 10 000 kronor. Finns det någon sån mobil?

Elias Nordling svarar: Ett problem här är att det ofta är beräkningskapaciteten i chipsetet som gör kameran bra, så om mobilen har en långsam processor blir ofta även kamerabilderna sämre. Men vill du ha två förslag på mobiler som har rätt ambitiösa kameror men ändå är billigare än toppmobiler rekommenderar jag en titt på dels Xiaomi Redmi Note 11 Pro, dels Samsung Galaxy A52s.

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?