Annons

Roaming billigare och bättre

Smartare och billigare: Mobiltips för utlandsresan – även inom EU

Att använda mobilen i utlandet kan både vara väldigt användbart och kostsamt, oavsett om du är i ett EU-land eller utomlands utanför EU. Här reder vi ut vad som faktiskt gäller och ger dig smarta tips både för att undvika oönskade kostnader och ha så mycket nytta som möjligt av din telefon.

Publicerad Uppdaterad

1.Undantag och regler för “fri” EU-surf

Sedan juni 2017 kan du använda din mobil i alla EU-länder samt i Norge, Island och Lichtenstein utan att det kostar något extra. Du kan alltså surfa, skicka och ta emot sms samt ringa och ta emot samtal till samma pris som hemma.

Helt obegränsad användning är det dock inte i utlandet, för det finns begränsningar. Du måste hålla dig inom vad som bedöms som “normal användning”. Har du ett abonnemang med en surfpott varje månad eller en stor mängd inkluderad data kan operatören begränsa din pott i utlandet. Det gäller även om du har obegränsad surf hemma, så du kan alltså få mindre surf utomlands än när du är hemma. Hur mycket som ingår i andra EU-länder bestäms av priset på ditt abonnemang enligt riktlinjer från EU och vilken surfmängd du har på resan ska operatören informera dig om. EU beskriver reglerna i detalj på ett bra sätt här: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile...

2. Här gäller inte EU-surfen

Undantag från fri roaming gäller för länder som ligger i Europa men inte är med i EU/EES. Det gäller alltså Ryssland, Albanien, Färöarna, Grönland, Monaco, Montenegro, Schweiz och Serbien. Norge är med i EES så där gäller prissättning som om du var hemma.

När det gäller Storbritannien har olika operatörer efter att Storbritannien lämnade EU gjort olika val. Tre erbjuder samma priser som innan Storbritanniens EU-utträde medan Telia och Telenor infört extra avgifter. Tele2 hade fram till 30 juni samma priser, men inför nu extra avgifter.

3. I länder utanför EU – datapaket hos din operatör eller lokalt simkort

Tittar vi på länder utanför EU så kan det fortfarande bli väldigt dyrt att använda telefonen. Det innebär att surf kostar betydligt mer än hemma, men även att det kostar mycket att skicka sms samt att både att ringa och att ta emot samtal kostar.

Det finns dock undantag. Telenor erbjuder surf som hemma även i till exempel USA, Thailand och Storbritannien även om samtal fortfarande kostar extra. 

Vill du använda din mobiltelefon i länder utanför EU och begränsa kostnaderna erbjuder flera av operatörerna olika typer av paket och extra abonnemang. Tre har till exempel tjänsten 3Världen som gör att du kan surfa som hemma i 80 länder, Telia erbjuder tjänsten Semestervecka som tillägg då du kan sms:a, ringa och skicka mms till samma pris som hemma och får en pott med data under 7 dagar. Hos Tele2 kan du köpa ett datapaket med olika priser beroende på i vilken världsdel du befinner dig.

Ett annat alternativ för att använda mobilen billigare i utlandet är att skaffa ett lokalt simkort. Har din telefon stöd för e-sim kan du till och med göra det enkelt direkt i mobilen utan att söka upp en lokal handlare. 

4. Tänk på användning nära landsgränser, som exempelvis Cypern

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det.

5. Slå av bakgrundsfunktioner som kan dra data utan att du märker det

Det räcker med att du startar din mobil för att den ska förbruka mobildata. Du behöver alltså inte starta Netflix, Facebook och Instagram för att det ska bli dyrt och det säkraste sättet att undvika extra kostnader är helt enkelt att stänga av mobildata i telefonen. Behöver du ändå använda mobildata så se till att till exempel stänga av automatiska appuppdateringar (i Iphone hittar du den inställningen under Inställningar - App Store), bildbackup och annat som kan dra onödig data.

6. Spara på data och kostnader i utlandet när det behövs

Visst kan du ha mycket nytta av din mobil utan att det för den skull kostar extra. Du har det genom att förbereda dig lite extra. Många appar kan till exempel användas i offlineläge om du väljer att ladda ner innehåll i förväg, eller gör det när du har tillgång till ett wifi-nät på resmålet. Google Maps kan lagra kartor för användning offline, även om steg för steg-navigation fortfarande kommer kräva uppkoppling. Netflix och Spotify är andra appar som fungerar bra i offlineläge förutsatt att du laddat ner det innehåll du vill ha i förväg.

Wifi på resmålet är dessutom ett bra tillfälle att spara pengar för samtal. Apples Facetime, Skype, Google Meet och Facebook Messenger är alla tjänster som fungerar bra via wifi för samtal över hela världen utan att du behöver betala extra.

7. Säkra bilderna på resan med smart backup i molnet

En viktig del av resande är att ta bilder så att du kan visa vad du varit med om och själv kan minnas och se tillbaka på alla upplevelser. För att inte riskera dina minnen i form av bilder och filmer kan det vara smart att även under själva resan se till att säkerhetskopiera dina filer till molnet.

Det kan vara Iclouds bildlagring i Iphone, det kan vara Dropbox, Microsoft Onedrive eller någon annan molntjänst. Befinner du dig i ett land där mobilsurf är dyrt är det bäst att söka upp ett wifinät för regelbunden backup, men befinner du dig i EU och har en generös datapott tillgänglig kan du till och med aktivera backup via mobilnätet för att vara säker på att bilder säkerhetskopieras så snart som möjligt.