Ska få 1 miljard dollar i skadestånd

Apple vann stort över Samsung i rättegång

Samsung har dömts till att betala en miljard dollar i skadestånd till Apple för patentintrång. Men hur stor symbolisk betydelse har domen? Mobil.se har samlat några av nätets mest läsvärda artiklar i ämnet.

Publicerad Uppdaterad

På fredagen amerikansk tid vann Apple en avgörade seger i rättstvisten med Samung, vilken är den största patenträttengången hittils i USA.

De nio jurymedlemmarna i målet gav sin dom efter tre dagars överläggning i en federal domstolsbyggnad i San Jose, Kalifornien. Juryn fann att Samsung är skyldiga till intrång på en serie av Apples patent när det gäller mobila enheter.

SvD Näringsliv skriver att domen är komplicerad och totalt består av 700 frågor som rör patentöverträdelser. Juryn gav bland annat Apple rätt i att sydkoreanska Samsung olovligen har koperiat designpatent från Iphone, samt när det gäller andra mjukvaru- och funktionspatent.

Samsung döms nu att betala mer än en miljard dollar (totalt 1 049 343 540 dollar) i skadestånd. Samtidigt går Apple fri från Samsungs anklagelser.

Domen är dock inte helt till fördel för Apple. I somras hotades Galaxy Tab 10.1 av att stoppas  i EU, efter att en tysk domstol gått på Apples linje i tvisten och utfärdat ett temporärt säljförbud av surfplattan.

Men i USA har jurymedlemmarna slagit fast att Galaxy Tab 10.1 inte har gjort något intrång när det gäller Apples designpatent. 

Under lördagen meddelade Samsung att man planerar att bestrida domstolens beslut.

Den stora frågan nu är vilken betydelse domen kommer att få. Mobil.se några av nätet mest läsvärda artiklar för den som vill läsa mer.

 Samsung gets the short end  (Forbes)

The Jurys final verdict form shows the breadth of Apple´s win (The Verge)

Samsung: Todays verdict is a loss for the American consumer (Engagdet)

What Apple's victory over Samsung means (The Guardian)

Tim Cook: A loud and clear message the stealing isn´t right (The Verge)

Vad tycker ni om domen? Saknas det länkar till läsvärda artiklar? Lämna gärna en kommentar.