Annons

Blomskötsel

Apptips: Planta

Få hjälp att sköta dina växter enligt konstens regler.

Publicerad Uppdaterad

Planta är appen för dig som har svårt att komma ihåg att vattna blommorna. Och plantera om och ge dem näring. 

När du registrerar dig i appen anger du om du är duktig på växter eller dålig, och hur mycket energi du vill lägga på att hålla dina växter vid liv, samt om du vill ha hjälp med inomhusväxter, trädgårdsväxter eller bäggedera.

Sedan anger du vilka rum du har växter i och hur mycket solljus de får. Känner du dig osäker kan du använda mobilens ljussensor för att mäta ljuset. För varje rum anger du sedan vilka växter du har, om de står nära fönstret och vilken sorts kruka de står i.

Appen finns i en gratisversion men för att få påminnelser om att sköta om dina växter vilket förmodligen är vad du kom för, behöver du betalversionen. Då får du även möjlighet att automatiskt identifiera dina krukväxter med mobilkameran när du registrerar dem. Den här registreringen är inte hundra procent träffsäker så det är bra om du kan lite om krukväxter så att du märker om det blev fel.

När du väl hittat rätt växt får du veta om den är lämplig, baserat på ljuset i rummet och om den är kräver mycket kunskaper eller mycket omvårdnad och du angett att du inte kan så mycket eller inte är beredd att lägga ner så mycket energi i början.

Sedan gör appen ett schema åt dig. Den samordnar växter som behöver vattning eller gödning i samma intervall, och du får via notifieringar veta när det är dags att vattna, spraya eller kanske övervintra dina växter, och du kan snooza intervallen.

För den som gärna omger sig med grönt men är dålig på att komma ihåg skötseln är appen en dröm, om än lite dyr sådan sett till månadskostnaden.