Annons

MWC 2019 i Barcelona

Vi sammanfattar MWC 2019: Favoriter och överraskningar

Mobilmässan MWC 2019 i Barcelona är över och när vi sammanfattar mässan handlar det om en ovanligt händelserik vecka. De många produktlanseringarna skvallrar även om vad vi kan vänta oss framöver.

Publicerad Uppdaterad

Det var länge sedan som vi var med om en så händelserik vecka i mobilvärlden. Årets MWC-mässa bjöd på lanseringar från snart sagt alla stora tillverkare och det handlade dessutom om verkligt nya produkter. Vikbart och 5G var de stora, tydliga trenderna och de visade inte bara var vi befinner oss utvecklingsmässigt idag utan även vad som komma skall. 

Stal showen

Den enskilda telefon som skapade mest uppmärksamhet under mässan var utan tvekan Huaweis Mate X som har både vikbar skärm och 5G och därför i ett ögonblick bräckte Samsungs motsvarighet Galaxy Fold som visats upp några dagar tidigare. De båda telefonerna huserade under mässan i varsin bevakad glasmonter och ingen var alltså tillräckligt klar för att mässbesökarna skulle kunna bekanta sig med nyheterna på allvar.

Gigantisk mässa

Mässan MWC är årets stora händelse i mobilbranschen och i år närvarade för första gången Xiaomi på mässan och lanserade telefoner. De hade sällskap av många andra, utöver de stora etablerade jättarna. Ja, faktum är att mässan i år lockade hela 2400 utställare som fördelade sig på de vanliga 8 stora mässhallarna bestående av cirka 120 000 kvadratmeter mässyta. 109 000 besökare kom i år varav 3600 var journalister som var på plats för att bevaka allt som hände på mässan.

Du hittar all vår rapportering från MWC 2019 här, men nedan lyfter vi fram några produkter som gjorde särskilt stort intryck.

Bästa prisvärda: Xiaomi Mi 9

När många tillverkare sätter sina prislappar långt över 10 000 kronor så går Xiaomi mot strömmen och sätter sina priser väldigt rimligt. Dens tora fördelen är dessutom att de helt klart kan tävla med sina konkurrenter som tar ut betydligt högre priser och de faktiska skillnaderna i vad man får speglas inte alls av prislappen.

Största överraskningen: Energizer Power Max P18K

När jag säger största så menar jag det på flera plan, för den här telefonen är den klart största och klumpigaste vi sett på ett tjugotal år. Givetvis är den långt ifrån praktisk och ett mer rimligt alternativ är att ha med sig en vanlig telefon tillsammans med en separat powerbank även om just Power Max P18K är både telefon och powerbank i ett.

Mässans doldis: LG V50 Thinq

Jag fick se en hel del 5G-mobiler på mässan. Många halvklara, många rena prototyper men en del klara för verklig lansering. LG var en av dessa. Många tillverkare pratar svepande om att 5G ska ge framförallt bättre bandbredd och spelande. LG V50 är på ett sätt en av få som levererar något nytt på det området. Den extra skärmen fungerar som både just extra skärm och spelkontroll och är ett kostnadseffektivt sätt att även få det som morgondagens vikbara skärmar ger. 

Spännande koncept: Nubia Alpha och Nubia X

Jag gillar de som vågar göra nytt även om man kan räkna med att det långt ifrån alla gånger lyckas. Klockmobilen består av en flexibel skärm som svängs runt handleden och du kan till och med styra med gester. Varför man nu skulle vilja göra det. Nubia X är ett spännande sätt att slippa sensorpanel även om genomförandet lämnar en del i övrigt att önska. Jag hade hellre sett att bara just selfiekameraläget fanns i extraskärmen.