Kontanter och kort allt mer ovanligt

Allt fler använder betal-appar

Att betala med hjälp av appar i mobilen blir allt vanligare, och har börjat ta andelar från kortbetalningar.

För ett par år sedan passerade betal-appar kontanter när det handlade om vad svenska kunder använder för att betala sina inköp. Betal-apparna har fortsatt att öka i popularitet och blir allt vanligare betalningsmetod, samtidigt andelen kortbetalningar minskar. Det visar rapporten Sverige Betalar som för elfte året i rad har genomförts av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Swedbank Pay och Postnord Strålfors. Undersökningen baseras på svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 74 år.

I ett pressmeddelande säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence, att ”om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det inom ett par år att bli den dominerande betalmetoden i Sverige.”

Enligt Insight Intelligence beror det ökande användandet bland annat på att möjligheterna att använda betal-appar blir allt fler, och när det handlar om torghandel och parkering är det redan nu fler som föredrar att använda betal-appar före kort. Det är bara vid köp i fysiska butiker och vid restaurangbesök som fler föredrar att betala med kort, men även här minskar kortanvändandet till förmån för betal-appar.

Enligt Sverige Betalar-rapporten är Apple Pay är den betaltjänst som för närvarande växer snabbast, och tre av fyra tycker att det är viktigt att kunna välja mellan olika betalmetoder.