Android 9.0 Pie och One UI

Android 9 Pie nu till svenska Samsung-lurar: Första intrycket av One UI

Samsung har börjat uppdatera Galaxy S9, S9 Plus och Note 9 till Android 9.0 Pie i Sverige och introducerar samtidigt ett nytt användargränssnitt. Här är våra första intryck.

Publicerad Uppdaterad

När Samsung drar igång uppdateringen av sina mobiler till Android 9.0 Pie är det snarare företagets ändringar av sitt eget gränssnitt som är huvudnumret. Samsung Experience, som ersatte Touchwiz, ska nu i sin tur ersättas av One UI. Namnbytet innebär dock inte en revolutionerande förändring. Känslan av det nya One UI är snarare en rejäl uppfräschning av Samsung Experience än ett helt nytt användargränssnitt.

Rent visuellt märker man skillnaden direkt, med nya former på ikonerna, nya typsnitt, ja nästan allt som syns ser lite annorlunda ut för att man ska märka att det är nytt. Däremot är själva användargränssnittet i grund detsamma, med svep upp mitt på skärmen för att komma åt applådan, och notifieringar och snabbgenvägar till inställningar i topp.

Mörkt tema

En av de största visuella förändringarna, om du vill ha den, är nattläget. Det är helt enkelt ett mörkt tema som inverterar färgskalan i gränssnittet så att det blir mer svart än vitt. Det här är inte helt konsekvent genomfört. Telefonappen och kalendern blir till exempel mörka, men inte Samsungs epost-app eller Samsung Pay. Vi får anta att dessa kommer få stöd för nattläget med tiden. Till skillnad från blåljusfiltret som du kan schemalägga finns ingen möjlighet till detta för nattläget, men du kan ha en snabbgenväg till det i inställningsfältet.

Samsung har försökt göra sitt system tydligare och lättare att använda med en hand, och här finns verkligen ett nytänk. I SMS-appen får man till exempel tomma ytor i stället för en fullproppad skärm. Tanken är bland annat att det man behöver interagera med ska hamna lätt nåbart i skärmens nederkant, medan det som finns i övre delen främst ska vara information man inte behöver klicka på. Det här är inte helt konsekvent genomfört. Jag gillar att de flesta Samsungapparna har ett plus i nederkanten för att lägga till innehåll, men till exempel kalendern har fortfarande hamburgermeny för att välja vy och val av datum i överkanten.

En annan detalj man märker är att Samsung i mesta möjliga mån använder text i stället för ikoner för funktioner, vilket gör det lättare att veta vad man ska göra om man är ny i systemet. Den luftigare layouten gör också att texten ofta får bre ut sig och blir lättläst. Detta är kanske mest tydligt i inställningarna som återigen möblerats om. Kanske lättare för nytillkomna, men veteraner blir förstås tokiga på att allt stuvats om igen.

Saknar skärmtid

Samsung verkar inte ha implementerat Googles funktion för att hålla koll på skärmtid och vid behov begränsa den i Galaxy S9 med Android 9.0 Pie. Det känns fortfarande som om Samsung inte genomfört sin nya ide till 100 procent. Samsung har så många egna appar förinstallerade, och man har varit olika bra på att genomföra förändringarna i de olika apparna. Det kommer säkert att förbättras över tid.

Som helhet är Samsungs nya One UI knappast någon revolution, men det är en trevlig uppfräschning av användargränssittet som får vår S9 att kännas ung på nytt, och jag kan inte på rak arm komma på någon förändring som inte känns som en förbättring. Om något kunde Samsung ha tagit sina ideer ännu längre.