Spionprogram

Apple stämmer företag för intrång i Iphones

Apple meddelade igår att de har valt att stämma det Israeliska mjukvaruföretaget NSO Group på grund av att de sålt sin mjukvara till myndigheter och länder som sedan hackat Iphones för att kunna spionera på politisk opposition och aktivister för till exempel mänskliga rättigheter.

Publicerad Uppdaterad

Apple har bestämt sig för att stämma det Israeliska företaget NSO Group. Varför det då? Jo, det är nämligen NSO Group som ligger bakom programvaran Pegasus som till exempel används för att spionera på människor via deras telefoner. Pegasus kan användas mot både Android och iOS-telefoner. Programvaran såldes av NSO Group, men licensierades av Israeliska staten, till ett flertal olika länder, bland annat Bahrain, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Indien, och i vissa fall även knarkkarteller. NSO Group själva beskriver mjukvaran som att den kan användas för att övervaka terrorister och andra säkerhetshot. I själva verket har den enligt andra källor använts för att göra det motsatta. Det vill säga övervaka aktivister för mänskliga rättigheter, motståndare till totalitära regimer, kritiska journalister och politiska motståndare. Bland annat användes Pegasus för att spionera på den Saudikritiska journalisten Jamal Khashoggi som senare mördades. FN menade i en rapport att mördarna var utsända av det Saudiska styret. 

Problemet med Pegasus är att verktyget kunde användas genom så kallad zero-click-teknik. Det vill säga att spionmjukvaran kan ta sig in i telefonen utan att användaren behöver göra något. Pegasus kan dessutom använda sig av flera svagheter i Ios. Apple meddelar i samband med uttalandet om stämningen att de också har fixat de svagheter som gjorde att framför allt zero-click-tekniken fungerade. 

I stämningen vill Apple få fram ett beslut om att NSO Group inte får använda sig av Apples teknik och de vill ha ett skadestånd på 75 000 dollar. De har också sagt att de ska skänka tio miljoner till organisationer som arbetar mot digital övervakning. 

Apples chef för säkerhet, Ivan Krstic, har skrivit på Twitter att 

”De steg som Apple tar idag skickar en tydligt meddelande: I ett fritt samhälle är det oacceptabelt att använda kraftfulla, statsstödda spionprogramvaror som vapen mot oskyldiga användare och de som försöker göra världen till en bättre plats”. 

Det är inte bara Apple som vänt sig emot NSO Group. Det amerikanska handelsdepartementet har förbjudit NSO Group från att använda amerikansk teknik och Meta (Facebooks ägarbolag) har också valt att stämma NSO Group för att de ska ha hjälpt till att hacka WhatsApp som ägs av Meta. 

NSO Group menar å sin sida att deras programvara har räddat tusentals människoliv genom att myndigheter har kunnat övervaka pedofiler och terrorister som annars kunnat härja fritt.

Källa