Mobilmarknaden andra kvartalet

Apple tappar kraftigt i marknadsandel

När mobiltillverkarna nu presenterat sina kvartalsbokslut är det dags för analytikerna att sammanställa resultatet för hela marknaden. Och det står klart att Apple tappar igen.

Publicerad Uppdaterad

Totalt krympte mobilmarknaden marginellt andra kvartalet jämfört med samma kvartal året innan. Enligt Counterpoint Research såldes det 360 miljoner mobiler under kvartalet, 4,3 miljoner färre än året innan. Strategy Analytics får det till 341,4 miljoner sålda mobiler, en minskning med 9 miljoner.

Minskar mest på topp 10 gör i alla fall Apple, det råder det enighet om. Strategy Analytics anser att Apples marknadsandel fallit till 11.1 procent av antalet sålda telefoner, medan Counterpoint får det till 10,1 procent av marknaden, i så fall en minskning med 12 procent mot året innan.

Nu är ju andra kvartalet det sista innan nya Iphones släpps, och vi kan nog räknas med viss tillbakastuds nästa kvartal för Apple. Däremot fortsätter huawei att gå bra trots motgångar i form av handelshinder. Vid det här laget har företaget en solklar andraplats på mobilmarknaden långt före Apple, även om det är en bit kvar till Samsungs förstaplats. Samsung har faktiskt tagit marknadsandelar, trots minskad vinst, tackvare mer konkurrenskraftiga mobiler i låg och mellanprissegmenten än tidigare.

I övrigt på topp 5 hittar vi Xiaomi och Oppo med i stort sett oförändrade marknadsandelar. Strax därunder finns Vivo. Eftersom oppo, Vivo och för den delen Realme på tiondeplatsen och Oneplus som inte kommer med på topp 10 ägs av samma moderbolag, BBK Electronics, kan det med viss rätt hävdas att BBK utmanar Huawei om att vara världens andra största mobiltillverkare.

Företagen efter sjätteplatsen har betydligt mindre försäljning än de sex största, men där hittar vi i alla fall Lenovo inklusive Motorola på sjundeplatsen, och LG på åttondeplatsen. HMD Global med sina Nokiatelefoner har återigen letat sig in till niondeplatsen efter att ha varit borta från topp 10 ett tag.

Källa