Farväl till licensavgifter

Apple uppges vara oroliga för usb C

Att gå över från Lightning till usb C kan bland annat innebära en stor ekonomisk smäll för Apple.

Publicerad Uppdaterad

Apple kommer att hålla god min när de presenterar sina nya Iphone-modeller, men bakom kulisserna ska det finnas en stor oro för övergången till den nya standarden, Det hävdar Bloombergs Mark Gurman som säger att stämningen hos chefer inom Apple är osäker på vad förändringen kommer att leda till i förlängningen, inte enbart ekonomiskt.

Den främsta ekonomiska effekten av förändringen är att företaget kommer att förlora intäkter när Lightning försvinner. Med Lightning har samtliga tillbehörstillverkare som velat använda kontakten för Apple-tillbehör behövs betala en licensavgift till Apple, något som med tanke på enheternas popularitet och mängden tillbehör har lett till betydande intäkter för företaget. I och med att usb C är en öppen standard där det inte förekommer några licensavgifter kommer Apple att gå miste om i stort sett hela den intäkten.

Usb C-standarden medför dessutom att mängder av både nya och gamla tillbehör som tidigare har använts till exempelvis Android och datorer kan komma att kunna fungera med Iphone, vilket även detta skulle kunna innebära ett betydande ekonomiskt fall för Apple då användare får mycket större frihet att välja tillbehör utan att pengar kommer till Apple - antingen visa kör av Apple-tillbehör eller via licenspengar för Lightning.