Egen sökmotor för Apple

Apple vill ta upp kampen med Google

Apples högkvarter

Apples arbete med att stå på egna ben kan leda till att man introducerar en egen sökmotor.

Publicerad Uppdaterad

Google betalar stora summor varje år för att vara standardsökmotor i företagets produkter. Ändå uppges Apple arbeta med en egen sökmotor som enligt uppgift går under projektnamnet Pegasus. Det skriver Bloombergs Mark Gurman. Enligt Gurman ska den nya sökmotorn bland annat använda sig av generativ AI och bli en tät integrerad del av både Ios och Mac OS.

Att kunna utnyttja en egen sökmotor skulle potentiellt kunna ge Apple, utöver en större självständighet, intäkter som överstiger de man får från Google även om man inte lyckas skapa en sökmotor som till fullo matchar Googles. Det skulle även kunna användas som ett förhandlingsargument gentemot Google, eftersom en av anledningarna till att Google har en så dominerande position på marknaden är tillgången till Apple och de miljarder användare som det innebär. Samtidigt är det till fördel även för Apple, för ju mer företaget marknadsför Googles söktjänster, desto mer pengar tjänar Apple.

Det ska däremot ligga en ganska bra bit in i framtiden innan Apples projekt bär frukt, om ens någonsin, men arbetet med Pegasus ska i alla fall fortgå enligt Gurman.