Det här blir framtiden

Apple visar upp nya hjälpmedelsfunktioner

Hjälp för synskadade och möjligheten att spegla Watch-skärmen två av nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Apple har isat upp en rad nya hjälpmedelsfunktioner som är tänkta att lanseras på företagets enheter senare i år. En av dessa funktioner är det som kallas för dörrdetektering som ska hjälpa personer med nedsatt syn att enklare kunna hantera dörrar. Med hjälp av kameran och Lidar kan funktionen inte bara tala om hur längt bort en dörr befinner sig utan även tala om ifall den är öppen eller stängd, hur den kan öppnas om den är stängd (om det till exempel är ett handtag, vred eller bara genom att trycka på den) samt även berätta om det finns text på dörren och vad det i så fall står. Funktionen kommer att bli en del av den inbyggda appen Förstorare i Ipad och Iphone.

Ett hjälpmedel som vänder sig till en bredare grupp av användare är möjligheten att spegla sin Apple Watch-skärm på sin Iphone.

Man kommer även att introducera transkribering i realtid på Phone, iPad och Mac, både via FaceTime-samtal och innehåll från andra appar. Funktionen kommer till att börja med enbart att finnas tillgänglig på engelska, och Apple har inte sagt något om eller när det kommer att introduceras på fler språk.

Andra funktioner som kommer att dyka upp är möjligheten att justera hur länge Siri ska vänta på att få svar för att underlätta för personer med talsvårigheter, möjligheten att identifiera ljud för att kunna meddela användaren om exempelvis dörrklockan ringer eller hushållsprodukter försöker påkalla uppmärksamheten för att underlätta för hörselskadade.

Källa