För många och för stora

Arbetet med Ios 18 stoppades på grund av buggar

Apples inställning att hellre reparera buggar än att skapa nya funktioner ledde till en oväntad effekt.

Det är publikationen Bloomberg som rapporterar att Apple fick pausa utvecklingen av nästa generation operativsystem under en vecka. Det omfattande Ios 18, Mac OS 18, Watch OS 18 och tvOS 18, och ska även ha påverkat arbetet med Vision OS. Anledningen till beslutet ska ha varit att efter att den första versionen av operativsystem gjorts färdig förekom så många och så stora buggar att utvecklarna behövde koncentrera sig på att reparera operativsystemen innan arbetet kunde fortsätta med utveckling.

"Det är ett problem med 10000 personer som skriver programkod och fullständigt förstör operativsystemet", säger en person uppges vara insatt i situationen.

Efter att ha slutfört den första "milstolpen" av en programuppdatering brukar Apples ingenjörer omedelbart påbörja arbetet med nästa milstolpe. I år har dock företaget "senarelagt starten av arbetet med den andra milstolpen" för att fokusera på att städa upp saker och ting.

Enligt publikationen anser Apples mjukvaruchef Craig Federighi att det är viktigare att ta itu med buggar i stället för att lansera nya funktioner, en inriktning som ska ha varit aktuell under några och skulle kunna förklara varför de senaste generationerna av operativsystemen har innehållet färre stora nyheter än för några år sedan. Ironiskt nog har företaget ändå dragit med inte helt problemfria lanseringar, inte minst med årets Ios 17 och Watch OS 10.