Livesändning och sammanfattning

Det här visades på Google IO

Googles inledningspresentation på IO är över, här ser du vad som visades upp.

Publicerad Uppdaterad

Livesändningen att titta på i efterhand hittar du nedan, men vi går igenom det viktigaste som sades även i textform.

Mest intressant för de flesta är nog vad vi fick veta om den kommande verisonen av Android, Android O, och det var inte så mycket. Vi fick se exempel på hur man kommer använda bild i bild som ett bättre sätt att göra flera saker samtidigt, enligt Google enklare ä med hjälp av flera appfönster bredvid varandra som man ju också erbjuder. Dessutom ska Google arbeta för att förbättra fundamenten i teleofnen, som säkerhet, batteritid och prestanda. En betaverison, den första, av Android O släpps idag. Läs vår separata nyhet om Android O och nyheterna här.

Googles VR-satsning tog ny fasrt genom att man berättade att man tillsammans med HTC och Lenovo ska bygga fristående VR-headset som inte byggs kring en mobil utan har egen skärm, sensorer och övrigt helt anpassade för VR. Vi fick även veta att LG:s kommande flaggskepp som lanseras senare i år får stöd för Daydream som är Googles VR-plattform. Även Samsung Galaxy S8 och S8 Plus får Daydream-stöd genom en mjukvaruuppgradering senare i år. Vår nyhet om VR- och AR-satsningarna som det talades om hittar du här.

Dessutom talades det om nya funktioner i Google Foto och mycket om ny teknik som ska göra Google Sök, Google Home och Google Assistant och andra tjänster smartare, det läser du mer om här nedan.

Google I/O är Googles konferens för utvecklare, så framförallt är här fokus på vad Google kan erbjuda dem. Det gör dock inte konferensen ointressant för gemene man. På konferensen senast fick vi till exempel se nya chattapparna Duo och Allo liksom Googles nya VR-satsning Daydream.

Googlechefen Dundar Pichai är den som håller i eventet. Allt handlar inte om mobila tjänster eller prylar här, utan fokus är snarare Googles tjänster som helhet. Två miljarder Androidanvändare finns idag, det är en gräns som Google nyligen passerade. Tidigare har man tänkt först på mobilen när man utvecklar sina tjänster, men det har nu ändrats och sedan senaste Google IO är Artificiell Intelligens i centrum för all tjänsteutveckling hos Google. Röstigenkänning och bildtolkning gör stora framsteg och om mobilen introducerade pekskärmar med multitouch så händer idag mer utveckling inom andra interaktionsmetoder.

Initiativ för artificiell intelligens

Google.ai är ett samlat initiativ från Google för att göra AI tillgängligt för stora mängder utvecklare och inte bara för en grupp doktorander på området. Tanken är att man genom forskning och utvecklade verktyg göra AI tillgängligt för fler, för att kunna lösa problem inom många områden. Ett enkelt exempel är hur Google gjort sin Autodraw som gör dina slarviga teckningar fina. Framförallt ska dock tekniken anävndas för att göra att Google Sök och Google Assistant ger dig mer relevanta svar.