Digital Markets Act till attack

EU tvingar Apple att öppna Iphone för andra appbutiker

Med EU:s nu officiella lista över techföretag som man kan befara missbrukar sin ledande ställning dras tumskruvarna åt kring Apple och flera andra stora teknikföretag.

Det är nu klart att Apple tvingas tillåta nedladdning av appar från andra källor än den egna butiken App Store. Det här har det talats om länge, men nu r det alltså officiellt och Apple har sex månader på sig att uppfylla kraven för att inte riskera böter.

Får inte begränsa konkurrensen

Syftet med EU:S Digital Markets Act är att främja den idag ibland begränsade konkurrensen. Stora, dominerande bolag ska hindras från att favorisera sina egna tjänster och begränsa konkurrensen. Lagen ska omfatta bolag som har fler än 45 miljoner användare varje månad inom EU och påverkar därför inte bara Apple utan till exempel Googles ägarbolag Alphabet, Amazon, Meta med Instagram, Facebook och Whatsapp samt Tiktok. Undantagna är med andra ord till exempel X, tidigare Twitter och Snapchat.

När det gäller appbutiker erbjuder Android och Google redan möjligheten att ladda ner appar från andra butiker än Google Play, så på den punkten behöver de inte förändra något.