ZTE Blade S6 - tillräckligt bra?

Blade S6 - Billig med två simkort

Man kan jämföra mobiler med varandra utan att se till sammanhanget eller så kan man se på priset och värdera funktion efter hur prisvärd telefonen är.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
64%

Plats för två SIM-kort

Data endast på ett SIM-kort

Kameran i mörker

Även om Blade S6 är företagets vassaste telefon så ska man vara tydlig med att det skiljer en hel del, så klart mot konkurrenters toppmodeller som kostar betydligt mer. Tanken med Blade S6 är mer att den ska vara tillräckligt bra och prisvärd sett till vad den kostar.

En kamera i en mobil är aldrig bättre än de bilder man får. Processor och minne sätter begränsningar för hur snabb en telefon är, skärmen är också en viktig komponent. Utöver alla faktiska egenskaper så är det dock en viktig sak som tillkommer när man som riktig konsument ska göra köpet och det är priset. 

Det som framförallt utmärker ZTE Blade är priset. Faktum är att du kan köpa i alla fall tre stycken Blade S6 till samma pris som en (1) Samsung Galaxy S6 Edge med den största minneskapaciteten. 

Så vad får man då? Skärmen är ju det första som möter en och den håller bra klass. Den känns högupplöst och svarar snabbt på tryck och svepningar. ZTE anpassar Android en del och det man märker först är att det saknas en specifik applåde-ikon, utan allt du installerar hamnar direkt på startskärmarna. Här blandas alltså ikoner för installerade program med eventuella widgets som du själv väljer att lägga in. Tanken är att det ska vara enklare, oavsett vilken telefon man haft tidigare. Jag skulle säga att det är en nackdel för mer avancerade användare som vill anpassa sin telefon, men kanske en fördel för den som är teknikovan.

Det är framförallt ett par områden där man tydligt märker att ZTE hållit hårt i plånboken och kapat kostnader. Materialet är genomgående plast, men något annat ska man väl heller inte förvänta sig till det här priset. Kameran duger till bilder i dagsljus, men har svårare när det börjar skymma. ZTE Blade S6 ska kosta ungefär 3000 kronor när den kommer ut i svenska butiker. 

En rolig extrafunktion i Blade S6 är att här finns plats för två simkort. Du kan alltså ringa och bli nådd på två olika nummer utan att för den skull tvingas bära med dig två telefoner. Det ena kortet används då för data och det andra enbart för tal och sms. Du kan välja att antingen få en fråga varje gång du ska ringa eller skicka sms och då välja vilken kort/nummer som ska användas, men det går även att välja ett standardvärde, så att till exempel ett och samma kort alltid används när du ska skicka ett sms.

I inställningarna för ringsignal och sms-signal kan du för övrigt välja olika signaler till de båda korten så du direkt när det ringer hör till vilket av dina nummer som samtalet eller meddelandet gått.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
64%

Fakta

Allmänt

Modell Blade S6

Tillverkare ZTE

Lanseringsdatum 2015-05-15

Mått 70,7 x 144 x 7,7 mm

Vikt 134 g, 66 %

Pris 3000 kr

System Android

Systemversion 5.0.2

Chipset Snapdragon 615

Processor 4 x 1,7 GHz , 4 x 1 GHz

Skärm

Mått 5 tum, 75 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Pixeldensitet 294 ppi, 69 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 2 GB, 22 %

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Uppmätt videotid 5 tim, 12 min

Kamera

Upplösning 13 Megapixel, 22 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 25 %

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 3.0

Wifi 802.11a/b/g/n

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Nej

Plats för två SIM-kort

Data endast på ett SIM-kort

Kameran i mörker