https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-mozilla-mobilen-i-b-rjan-av-2013
505404
Nyheter
Boot to Gecko

Första Mozilla-mobilen i början av 2013

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/639290.jpg?itok=7YfovW2i', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/639290.jpg?itok=fYOHVR23', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/639290.jpg', w: 1252, h: 865, title: ' ' },]
Den första mobilen med Mozillas system där allt sker i webbläsaren ska komma ut på marknaden i början av nästa år.

Nyligen visade Mozilla upp sitt mobilsystem som är helt baserad på webbteknik och där apparna ska kunna skapas enbart med hjälp av HTML5, Javascript och CSS.

Systemet bygger på Gecko, den renderingsmotor som Mozilla använder sig av webbläsaren Firefox, och därför har systemet fått namnet Boot to Gecko.

Den första telefonen med Boot to Gecko kommer att släppas i början av 2013 och det blir operatören Telefonica Vivo som kommer att börja sälja den på den brasilianska marknaden.  Enligt sajten Ztop tror Pablo Larrieux, innovationschef på Telefonica, att han förväntar sig att priset på de första Boot to Gecko-mobilerna kommer att ligga på samma nivå som dagens enkla java-mobiler. Man siktar alltså på en prisnivå som ligger under segmentet med de billigaste Android-mobilerna.

Vem som ska tillverka den första Boot to Gecko-mobilen ville varken Mozilla eller Telefonica svara på i samband med att deras samarbete presenterades.