Få reda på lite mera

Frågor och svar om nyheterna från Samsungs lansering

Här svarar vi på mer ingående frågor om alla nyheter från Samsungs lansering.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har lanserat sina nya klockor i Galaxy Watch 4-serien, med Wear OS, vikbara telefonerna Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3 samt hörlurarna Buds 2. Här nedanför svarar vi på frågor så att du som Plus-medlem kan få veta lite mer. 

Vilka är främsta nyheterna i de två vikbara?

Det är tydligt att Samsung lyfter fram de nya klockorna först och främst, men även telefonerna har ju en del nyheter. Tydligast är att de båda två nu är vattentåliga, att Fold har selfiekamera dold i skärmen samt stöd för S-pen och att Flip har en större skärm på utsidan.

Samsung har lanserat sina nya klockor i Galaxy Watch 4-serien, med Wear OS, vikbara telefonerna Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3 samt hörlurarna Buds 2. Här nedanför svarar vi på frågor så att du som Plus-medlem kan få veta lite mer. 

Vilka är främsta nyheterna i de två vikbara?

Det är tydligt att Samsung lyfter fram de nya klockorna först och främst, men även telefonerna har ju en del nyheter. Tydligast är att de båda två nu är vattentåliga, att Fold har selfiekamera dold i skärmen samt stöd för S-pen och att Flip har en större skärm på utsidan.

Hur tåliga är Fold 3 och Flip 3?

Won-Joob Choi som är ansvarig för forskning och utvecklingen på Samsung  när det gäller flaggskeppsprodukter berättar att ett tydligt fokus nu var att göra enheterna mer tåliga särskilt mot vatten. Anledningen till det var enligt Won-Joob att användarna ska kunna ta med sin vikbara telefon till ett svettigt pass på gymet eller en dag vid poolen utan att vara oroliga. Utöver att vara vattentåliga så har Samsung även gjort de vikbara skärmarna mer tåliga, 80 procent tåligare närmare bestämt, med hjälp av en ny struktur av de olika lagren och genom att använda en ny skyddande film över skärmarna. På utsidan är skärmarna skyddade med Gorilla Glass Victus och aluminiumet som används är tåligare än tidigare, dock bara tio procent tåligare.

Varför byter Samsung operativsystem och använder Wear OS istället för Tizen som i de tidigare klockorna?

Samsungs eget svar på det, enligt Janghyon Yoon som är som är ansvarig för mjukvaruutveckling, är att bytet innebär en ny era för smartklockan och att det nya operativsystemet tillsammans med ny hårdvara och sensorer innebär en revolution för Galaxy Watch på flera plan. Klockan får enligt honom, tack vare One UI Watch, en bättre koppling till telefonen och han lyfter även fram hur Samsung jobbat med partners som Adidas, Sleep Cycle, Google och Strava för att se till att apputbudet finns där. 

Hur har det gått för Samsungs vikbara så här långt? Finns det en efterfrågan från kunderna?

Enligt Samsung själva har de som köpt vikbara Fold 2 till exempel varit nöjda. Drew Blackard, produktchef på Samsung i USA berättar att nästan 9 av 10 Fold 2-användare vill ha en vikbar som sin nästa telefon och att de särskilt uppskattar multitasking och möjligheterna att se video på en större skärm. Han hävdar också att de ser tecken på att köpbeteenden ändras, att folk vill byta upp sig snabbare, och att vikbara innebär att människor blir mer intresserade av vad smartphones kan göra igen. Enligt Drew Blackard räknar man med att marknaden för vikbara telefoner kommer att trefaldigas det här året, jämfört med det föregående.

Hur många vikbara telefoner räknar Samsung med att sälja?

Frågan har ställts, men vi har tyvärr inte fått något tydligt svar. Bryan Choi som är globalt ansvarig för strategisk marknadsföring och försäljning på Samsung lyfter istället fram att de lyckats press priset på de nya telefonerna och kommit under gränsen 999 dollar. Han säger sig vara säker på att den nya Z-serien av vikbara telefoner kan locka rekordmånga köpare och att vikbara telefoner blir den nya standarden för mobiltelefoner.

Vad skiljer Buds 2 från Buds Pro?

Båda är in-ear och med aktiv brusreducering , så skillnaden är framförallt att de nya Buds 2 är mindre och med lite annan design, till viss del inspirerade av de bönformade Buds Live. 

Hur skiljer sig egentligen de nya klockorna med Wear OS funktionsmässigt från de äldre med Tizen?

Inte så mycket tycker jag. Visst har de nya klockorna lite nya sensorer men inga stora nyheter och det är snarare så att när det gäller mjukvara så försöker Samsung bygga upp det ekosystem men redan hade på de gamla klockorna. Strava finns till exempel på både de nya och de gamla klockorna liksom Spotify med offlinelyssning och Samsung Pay för att betala.

Hur stor är skärmen på Fold jämfört med en surfplatta?

Skärmen i Fold är på 7,6 tum, så det handlar fortfarande om något som är betydligt mindre än de flesta surfplattor.

Är skärmarna i samma format som på föregångarna?

Ja, det är samma format på de vikbara skärmarna i Fold 3 och Flip 3, samma mått som på föregångarna alltså. Det som förändrats är att de är lite ljusstarkare, att de är tåligare samt att den yttre lilla skärmen i Flip3 är lite större ä den på föregångaren.

Viker sig de två telefonerna tättslutande eller blir det en glipa?

Designen och själva konstruktionen är som tidigare modeller, så helt tätt sluter det inte, det är fortfarande en glipa.

Är de skyddade mot damm och sand eller bara vatten?

De är skyddade enligt IPX8, så bara fukt, inte sand, damm och liknande.

Hur är batteritiden på klockorna, och hur förhåller det sig till äldre Wear S och Tizen?

Den batteritid som Samsung uppger är ungefär densamma, runt 40 timmar på en laddning. Sen beror ju den faktiska batteritiden mycket på vad man faktiskt använder klockan till, om man streamar musik eller använder gpsen till exempel. När vi i föregångaren streamade musik via mobilnätet till Spotify under joggingrundan räckte inte ens batteriet hela träningspasset.

Kan man ta selfies med huvudkameran på de två mobilerna?

Ja de yttre skärmarna kan användas som sökare då.

Fungerar de nya Wear OS-klockorna Galaxy Watch 4 och Galaxy Watch 4 Classic med Iphone?

Nej, till skillnad mot Samsungs tidigare klockor så fungerar Galaxy Watch-4 inte längre med Iphone. För att aktivera klockan krävs en Android med Google Mobile Services (och minst 1,5 GB RAM och Android 6 eller senare), vilket innebär att varken användare av Iphone eller Huaweis senare mobiler kan använda klockorna.

Har Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3 stöd för snabbladdning?

Ja, Fold 3 har stöd för 25W snabbladdning och Flip 3 har stöd för 15 W. Båda telefonerna har stöd för trådlös laddning.

Har Watch 4 stöd för e-sim?

Ja, Galaxy Watch 4 och Watch 4 CLassic säljs i dels en LTE-version och sen även i en version med bluetooth bara. LTE-versionerna har stöd för e-sim.

Vad är skillnaden på de två olika pennor som fungerar med Fold 3?

S Pen Fold Edition fungerar enbart med Fold 3 medan S Pen Pro fungerar även med andra enheter. S Pen Fold Edition är lite mindre och det är den pennan som passar i det speciella fodral man kan köpa till Fold 3, då med inbyggt fack för pennan. Ingen av pennorna följer dock med Fold 3 vid köp, utan de måste man köpa separat. Det är bara dessa två pennor som kan och ska användas med Fold 3 enligt Samsung, ingen annan S-pen.

Är det Bixby som gäller som röstassistent i klockorna, eller kan man välja att använda Google Assistant istället? 

Google Assistant kommer att finnas tillgänglig för klockorna via Google Play Store senare men inte när Galaxy Watch 4 släpps. Bixby är förvald röstassistent, men du kommer alltså när Google Assistant blir tillgänglig kunna välja den istället om du föredrar det.